Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrge ehitusaktiivsus tõstab hinda

Foto: Andres Haabu
Tsemendi- ja killustikutootja Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein rääkis Äripäevale, et kõrge ehitusaktiivsus annab nii kuludele kui hindadele oma tõusu. "Eelmisest buumist palju tihedam konkurents ei lase hindasid niimoodi rabinal tõsta, nagu paljud tahaksid,“ ütles ta.

14. septembril kohtuvad mõjukamad Eesti ehitusmaterjalide tootjad konverentsil Materjalitootjate äriplaan 2018.

Konverents toob kokku valdkonna esindajad, annab ülevaate turul toimuvast, jagab kogemusi ja kasulikke näpunäiteid ning toob kuulajateni tulevikuperspektiivid. 

Meelis Einstein räägib konverentsil ehitusmaterjalitootjate valupunktidest. Näiteks on mureks kasvamas kodumaiste materjalide eeliskasutamine. Pahatihti kirjutab riik tellijana määrustesse põhjendamatult ranged kvaliteedinõuded ja kuigi ehitada oleks võimalik kodumaisest materjalist, tuleb seda ikkagi sisse tuua.

Pane ennast kirja SIIN.

Einsteini sõnul ei ole neil tsemendi ja killustiku hinnad eriti tõusnud, kuid suurenenud mahud on lõppkokkuvõttes olukorda parandanud. "Kui kogused on tõusnud, siis teatud hinnad on ka. Ma ei saa seda öelda meie toodete kohta, aga ehitustoodete sektor on väga lai.“

Einstein jätkas, et kulud tõusevad ettevõtte jaoks niikuinii, sest palgad tõusevad. Nende sektoris suurendab kulusid ka igal aastal viis protsenti kasvav kaevandusõiguse tasu.

Tööstustoodangu hinnaindeks tõusis statistikaameti andmetel juulikuus võrreldes eelmise aasta sama ajaga 4,1 protsenti. Sellega on indeks taastunud 2014. aasta tasemeni.

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur ütles, et tootjahindade praegune tase kinnitab täiendavalt, et paari eelmise aasta surutis majanduses on möödas.

Erilist tootjahindade tõusu tema sõnul nende numbrite taga siiski näha ei saa. "Pikema perioodi tootjahindade dünaamikat vaadates on näha, et hinnad on suurenenud üksnes võrdluses kahe eelmise aastaga, kuid mitte kolme aasta taguse ajaga,” tõdes ta.

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

Meelis Einsteini nägemust, milliseks kujuneb ehitusmaterjalide tootjate jaoks 2018. aasta, saad kuulata 14. septembril toimuval konverentsil Materjalitootjate äriplaan 2018. Registreeru SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785