Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tambla: valvsust ei tasu kaotada ka pikaajaliste partnerite puhul

Foto: Andres Haabu
Meie ettevõtjad ei pööra hea tehingupakkumise kõrval sageli piisavalt tähelepanu äripartnerite taustauuringule, kirjutab KredEx Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla.

Meelis Tambla esineb samal teemal 28. novembril toimuval Eesti ehituskonverentsil 2017. 

Soodsaima hinnaga koha konverentsil kindlustad endale kirjutades [email protected]

Järgneb Meelis Tambla kommentaar:

Eesti ettevõtetega tihedat koostööd tehes ja tänaseid eksporditulemusi vaadates näeme selgelt, et kuigi ekspordi kasv on olnud positiivne, on ka kasvuruumi veel piisavalt. Kogeme päris tihti, et üsna paljud meie ettevõtted on jätnud kasutamata mitmeid lahendusi ja tööriistu, mis eksporti turgutada aitaksid.

Esiteks jääb paljude eksportijate puhul sihtturu analüüs enne turule sisenemist pealiskaudseks. Täna on ettevõtjatel võimalik saada nõu mitmetelt ekspordispetsialistidelt, kes pakuvad soovitud sihtturust head ülevaadet ja annavad nõu, mida konkreetsel turul äri tehes kindlasti arvestada tuleks, olgu selleks siis näiteks KredEx või EAS, kes pakuvad vastavaid konsultatsioone ja koolitusi.

Teiseks ei pööra meie ettevõtjad hea tehingupakkumise kõrval sageli piisavalt tähelepanu  äripartnerite taustauuringule. Sageli on Eesti ettevõte kindel enda tootes või teenuses, kuid hävivad äripartneriga seotud ootamatuse, näiteks makseraskuse ja tasumata arvete tõttu.

Kolmandaks tasub selgeks teha, missugused on ekspordiriskide maandamise võimalused. Kõige lihtsam on näiteks maandada oma makseriske krediidikindlustusega. Kui mitmete finantslahenduste puhul peab äripartner ka enda poolt ühtteist tegema, näiteks pangas akreditiivi avama, siis kindlustusest ei pruugi ta üldse teadagi. Ekslikult arvatakse, et sellised finantslahendused on vaid suurematele ettevõtetele. Alates käesoleva aasta (2017) aprillist on ka Eesti väikestel ja ekspordiga alustavatel ettevõtetel enne välisturule sisenemist oma äri riskid maandada. KredEx Krediidikindlustus kodulehel ekspordikindlustus.ee saab tasuta välja kalkuleerida, kui palju turvalisem äri maksab ja oma kindlustamise soovist märku anda.

Kindlasti ei tasuks kaotada valvsust ka pikaajaliste partnerite puhul. Eesti ettevõtted on alati hoolsad ja ettevaatlikud uute ekspordipartnerite puhul, kuid ootamatusi tekitavad meie ettevõtetele sageli paraku just pikaaegsed koostööpartnerid. Nende suhtes on jõutud mugavustsooni, kus umbusk kaob ja vajadus pideva kontrolli järele justkui pole enam vajalik. Laienemine ja kasvamine ei pea endaga alti riske kaasa tooma. Konkurentsivõimet saab kasvatada ja säilitada ka turvaliselt. 

Suures hirmus toodete eest saamata jääva raha ees ununeb, et tegelikult on meil Eestis mitmeid finants- ja krediidiasutusi, kelle abil saab taolised olukorrad eksportija jaoks riskivabamaks muuta. Seetõttu ei tasu ekspordi laiendamise või tehingu finantspoolega seotud küsimustes üski jääda - seda enam, kui finantsvaldkond pole ettevõtte põhitegevuseks. Täna on võimalik Eesti ettevõtetel valida mitmete lahenduste, sealhulgas riigi poolt loodud teenuste vahel, mis aitavad ekspordile hoo sisse puhuda, turvaliselt kasvada ja vajadusel ka võimalike probleemidega tegeleda.

Loe ka Tambla seitset soovitust ekspordi kasvatamiseks ehitussektoris.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785