Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammsaare park saab uue näo

Foto: Tallinna linnavalitsus
Tallinna Tammsaare pargi rekonstrueerimistöödega seoses tõsteti täna 1905. aasta revolutsiooni mälestusmärk oma kohalt pisut Draamateatri poole.

Töö tegijate sõnul oli skulptuur lahtiselt aluse peal. Skulptuur kaalub 5 tonni. Tammsaare pargi rekonstrueerimise projektdokumentatsiooni mahtudes on ettenähtud 1905.a. revolutsiooni monumendi teisaldamise Uue turu platsilt Teatrite aeda. Täna hommikul alustatigi mälestusmärgi uude asukohta ümbertõstmiseks graniitaluse lahti võtmist. Mälestusmärgi ümbertõstmiseks rajati tänase asukoha kõrvale ajutine puitkonstruktsiooniga skulptuuri alus. Praeguseks on skulptuur oma uude asukohta paigaldatud.

1905. aasta revolutsiooni mälestusmärk on skulptor Lembit Palutederi ning arhitekt Mart Pordi loodud taies. Skulptuuri on rahvasuus kutsutud ka "taksopeatajaks".

Pargi rekonstrueerimise projekt koostas Tallinna Linnaplaneerimise Ameti 2012. aastal läbi viidud ideekonkursi võitnud arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid ideekonkursi võidutöö "Belle Epoque" alusel. Tööde mahus uuendatakse pargi teede katendid, korrastatakse haljastus, rajatakse vajalikud tehnovõrgud, uuendatakse valgustus ning paigaldatakse linnamööbel.

Estonia Teatri esisele alale rajatakse Uue Turu plats. 1905 aasta mälestusmärk nihutatakse keskselt kohalt pisut draamateatri poole varjatumasse pargitsooni. Uue Turu platsil saab korraldada kultuuriüritusi ning paigaldada ajutisi müügilette hooajaliste turgude tarvis. Tammsaare monumendi taga tihendatakse teedevõrku ning sinna on lisatud „folie“- tüüpi katusealuseid ja intiimsemat haljastust. Estonia teatri poolsele küljele rajatakse laste mänguväljak.

Pargis ajalooliselt asunud endise turuhoone vundamendi varemete võimalik kasutuselevõtt ning konkreetne arhitektuurne lahendus täpsustatakse eraldiseisva projekti alusel. Ideekonkursi võidutöös planeeriti samale asukohale maapealsena kergkonstruktsiooniga pargipaviljon.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785