Ehituskaupluste müük kosus jõudsalt

Kõige suuremat müügikasvu ehitusmaterjale ja -tarvikuid müüvate jaekaupluste seas näitas Decora, mille müügitulu kasvas aastaga 22,5%, kuid ettevõtte majandusaasta lõppes 1,27 miljoni euro suuruse kahjumiga. Märkimisväärselt kasvas müük ka Espak Tartul ja Espak Paidel, vahendab kaubandus.ee.

Ehitusmaterjalide ja – tarvikute jaemüügi turuliider Kesko Senukai Estonia käibeks kujunes 2016. aasta lõpuks 92,48 miljonit eurot, kasvades aastaga 6%. Müügitulust 47% andis müük eraklientidele ning 53% oli müük äriklientidele. Kõige suurema osa äriklientidele tehtud müükidest andis müük ehitusfirmadele. Kolmandik kogu käibest andis üldehitusmaterjalide müük.

2016 aastal toimus ettevõttel ka omanike vahetus ning uueks omanikuks sai Kesko Senukai Lithuania UAB.

Eelmisel aastal investeeriti ettevõtte kaupluste seadmete parendusse kokku 311 tuhat eurot.

Käibenäitajatelt teisel kohal olev Bauhof Group’i käive oli 91,8 miljonit eurot, kasvades aastaga 9,83%. Kaubagruppidest andis põhiosa käibest siseviimistlusmaterjalide, üldehitusmaterjalide ning aiakaupade müük. 2016. aasta lõpuks tegutses Bauhof’i kaubamärgi all 13 kauplust.

Bauhofi tegevus on suunatud arengule ja laienemisele, mis loob aluse jätkusuutlikuks dividendipoliitikale. 2016. aasta majandustulemuste eest dividende ei makstud.

Tallinnas Veerenni tänaval asuv Espaki möödunud aasta käive oli 65,5 miljonit eurot, kasvades aastaga 2,3%. Espaki kaubamärki kandvad kauplused on kõik eraldi ettevõtted ning eelmisel aastal näitas kõige suuremat kasvu Tartu ja Paide kauplused. Espak Narva kaupluse käive kahanes aastaga 8,2%. Espak Pärnu sõnul jäi nende kasum siiski väiksemaks, mis oli tingitud sellest, et ärikliendi projektimüügi osakaal suurenes ning eratarbijad eelistavad jätkuvalt sooduskampaaniaid. Kui vaadata kõiki Espak nime kandvate kaupluste müügitulu kokku, siis nende müügitulu kokku oli 110,85 miljonit eurot ning kasvas aastaga 4%. Selle koond tulemusega on Espaki kauplused valdkonna turuliider.

Decora AS, kes alles eelmisel aastal Tallinnas enda kõige suurema kaupluse avas, kasvatas ehituskettidest kõige enam müügitulu (22,53%), kuid sellele vaatamata oli ta ka ainuke, kes jäi majandusaasta lõpus kahjumisse.

Loe täismahus artiklit Kaubandus.ee-st.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed