4. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus võimalus ehituses – liimi- ja keemiavaba ristkihtpuitpaneel

EstHus OÜ (endise nimega Puitpaneel OÜ) on võtnud enda missiooniks kasutada hoonete ehitamisel igal võimalikul juhul ära puitu kui taastuvat loodusressurssi. Otsinud selleks parimaid võimalusi, jõuti Massive Holz Mauer® (MHM) brändi tehnoloogia alusel toodetud ristkihtpuitpaneelideni.

Peamine erinevus CLT- ehkristkihtliimpuidust seisnebselles, et liimimise asemelpuidu kihid naelutatakse üksteis suhtes risti, kasutades elleks alumiiniumnaelu. MHM tehnoloogia töötati 2004. aastal välja Hans Hundeggeri poolt Saksamaal.

See patenteeriti 2005. aastal ningjuba 2006. aasta oktoobriksoli seda tehnoloogiat kasutades valminud üle 250 maja. Kui esialgu ehitati põhiliselt eramuid, siis sammsammult muutusid objektid suuremaks ning tänaseks on MHM tehnoloogia järgi valminud nii lasteaedu, koole, hotelle, vanadekodusid, büroohooneid kui ka teisi ehitisi.

Näiteks 2015. aastal ehitati sel viisil lausa 500 m2 suur kirik. Eurpoopas on litsentseeritud tootjaid 30, neist enamik asub Saksamaal. Kuid selle tehnoloogia järgi toodetakse ka Prantsusmaal, Austrias, Itaalias, Belgias, Šveitsis, Venemaal ja Poolas.

Ristkihtpuitpaneeli eduloo põhjuseks võib lugeda järgmist:

• Absoluutselt liimi- ja keemiavaba. See tähendab, et loomulik soojusvahetus ja niiskuse konvektsioon pole takistatud, nagu see on tehismaterjalide (nt liimid, kiled) kasutamise puhul. Puidu looduslik struktuur reguleerib õhuniiskust ehk sisekliima on isereguleeruv, luues sellega eriliselt mugava ja tervisliku elukeskkonna. Ristkihtpuitpaneel sõna otseses mõttes hingab, selle konstruktsioon on auru läbilaskev, mistõttu see imab, salvestab ja vabastab niiskust.

• Suur kandejõud ja stabiilsus. Võrreldes betooniga on sel mitu korda väiksem kaal. Sobiv korrusmajade ehitamiseks. Maksimaalseteks seina gabariitideks on 3,25 m × 6 m. Toodetavad paksused on alates 115–160 mm siseseintele ja 205–340 mm välisseintele.

• Hea heli- ja soojapidavus. Massiivsed täispuidust paneelid valmistatakse soonilistest puidu kihtidest, nn lamellidest. Soontesse suletava õhu abil saavutataksegi konstruktsioonide parem heli- ja soojapidavus. ? = 0,11 W/(m*K). Kõrge tulepüsivus – REI90. Kaitse kõrgsagedusliku kiirguse vastu.

• Positiivne energiabilanss. Ökoloogiline ja taastuv ressurss. Ristkiht puitpaneelidest hoone energiabilanss (tootmiseks kasutatud energia, transport, ehitus, hoone kasutamine ja lammutamine) kogu eluea vältel on selgelt parem kui mistahes muu ehitusmaterjali puhul. • Kiirus. Projekteerimine toimub 3D-tarkvara abil. Lisaks täpsusele võimaldab selline tarkvara (meie EstHus’is kasutame selleks programmi Dietrich) ka lühendada projekteerimise aega. Kiire tootmine ja hoonekarbi püstitus. Koheselt saavutakse tulemuseks kuiv keskkond ning pole vaja oodata konstruktsioonide kuivamist nagu betooni puhul.

• Mõõdutäpsed konstruktsioonid. Paneele toodetakse ja töödeldakse Hundeggeri arvuti juhitavate CNC-masinate abil, mille abil saavutatakse väga suur täpsus ning tootmise effektiivsus. Avaused akende, uste ja installatsioonide paigaldamiseks on töödeldud elementidesse millimeetri täpsusega. Kõrge täpsus ja valmidusaste omakorda tagab äärmiselt kuluefektiivse tulemuse ehitusplatsil.

• Lihtne konstruktsioon. Saavutamaks lõpptulemust on ristkiht puitpaneelidele vaja lisada vaid mõned soojustus- ja viimistluskihid. Varasemat silmas pidades on selge, et ristkihtpuitpaneelid on väga hea altenatiiv nii betoonile, erinevatele plokkidele kui ka palk- ja puitkarkassmajadele.

„Lisaks varasemale puitkarkass- ja moodulmajade tootmisele alustasime ristkihtpuitpaneelide tootmisega alles juunis, mistõttu pole veel jõudnud tuntust koguda. Teistest turgudest oleme aga sihikule võtnud suure nõudlusega Saksamaa, aga ka lähiriigid Soome, Rootsi ja Norra,“ kommenteeris Paabut. 

Ta lisas, et klientide huvi ja toote tuntus kasvavad ajapikku, kui on jõutud esimesed majad valmis ehitada.

Lisainfo: www.esthus.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785