31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas saavutada tõhusalt soojustatud katus?

Foto: Enerest
Eramaja katuse soojustamine on tähtis, kuna nii kald- kui ka lamekatuse puhul hõlmab just sealtkaudu väljuv toasoojus olulise osakaalu hoone energiabilansist. Seetõttu on katuste soojustuskihid isegi kuni kaks korda paksemad kui välisseintele planeeritud. Kuidas saavutada katuse soojustamisel toimiv tulemus, selgitab Enerest OÜ juhatuse liige Siim Rannik.
Suurt rolli ei mängi, kas tegemist on kaldkatustest kivikatuse, plekk-katuse või sindelkatusega – soojustamine on oluline kõigil puhkudel ning lahendatud laias laastus sarnaselt.

Katuse soojustamisel on oluline järgida ehitusfüüsikalisi ja tuleohutusreegleid, arvestada materjalide omadustega ning hoida ehitusajal konstruktsioonid kuivana. Vajadusel on mõistlik kaasata oma ala spetsialiste, et olla kindel kauakestva ja õhutiheda katuse saavutamisel.

Mida panna tähele kaldkatuste soojustamisel?

Eramajaehituses on kaldkatuste traditsiooniliseks kandvaks elemendiks puitsarikad. Antud juhul paigaldatakse osa soojustust sarikate vahele ja osa sarikate peale või alla ning üldlevinud soojustused antud kaldkatustele on mineraalvillad, millele on järjest enam konkurentsi pakkumas PIR-soojustuseplaadid, näiteks IKO Enertherm. Miks see nii on? Sest kui seni on ehitatud sarikate peale või alla soojustuse paigaldamiseks täiendav karkass, siis PIR-soojustuse kasutamisel on võimalik antud töölõigust vabaneda. Lisaks on PIR-soojustusega konstruktsioon saledam, ta on kerge ja kujupüsiv ning tema omadusi ei mõjuta ehitusaegne niiskus.

IKO PIR-soojustusplaat kinnitatakse sarikale pika tüübliga läbi soojustusplaadi. Paigaldades sarika alumisele kihile, moodustub kohe ka aurupidav kiht, mis on katuste puhul eriti oluline. Seejärel on sarikate vahe võimalik täita nii mineraalvilla kui ka PIR-plaatidega, ent viimaste puhul tuleb tähele panna, et sarikate ja soojustusplaadi vahe oleks täidetud ca 1 cm laiuselt kogu plaadi paksuses elastse montaaživahuga, näiteks Pudeliporolooniga. Kui sarikate peale soojustuskihti ei planeerita, tuleb PIR-soojustusplaadi ja sarikate vuuk hermetiseerida tuulekindlaks. Mineraalvilladega sarikate vahet täites on vajalik paigaldada sarikatele 3 cm paksune mineraalvilla baasil tuuletõkkeplaat, mille vuugid tuleb samuti hermetiseerida. Edasine katuseehitus on juba mõlema soojustuse puhul analoogne. Kui PIR-soojustust kasutada ei soovita, tuleb arvestada aurutõkke paigaldusega sarika siseküljel, mille puhul tuleb vältida augustamisi ja teostada hoolikalt teipimistööd.

Kindlasti tuleb tähele panna, et sarikate vahele paigutatav soojustuskiht ei ole nii efektiivne kui sarikate all või peal. Ehk sarikate poolt läbi lõigatud kiht ei ole nii tõhus. Võiks öelda nii, et saleda konstruktsiooni saab, kui enamik soojustust on sarikate vahel, aga soojapidavama sama soojustuse kulu juures siis, kui soojustust on enam sarika kohal. Soojustades IKO PIR-soojustusega kahekihiliselt nii, et välimine kiht on sarikate peal, on vajalik dimensioneerida soojustuskihid täpselt, et konstruktsioon saaks aururežiimile sobilik ja ekspluatatsioonis ei kahjustuks.

Üldjuhul ei mängi suurt rolli, kas tegemist on kivikatuse, plekk-katuse või sindelkatusega – soojustamine on oluline kõigil puhkudel ning lahendatud laias laastus sarnaselt.

IKO Enertherm soojustusplaate toodetakse modernsetes Hollandi ja Prantsusmaa tehastes ja Eesti turule pakutakse erineva servavormistusega plaatide valikut.

Kuidas toimub lamekatuste soojustamine?

Lamekatuse puhul on täna muutumas standardiks U arv 0,1 W/m2K kohta, mis eeldab kas 360 mm-st mineraalvillade kihti või 200 mm paksust PIR-plaatide kihti. Sellest johtuvalt määrab katuse soojustus ka paljuski välisseina parapeti kõrguse, maja arhitektuuri ning välisseinte maksumuse.

Kui kandev konstruktsioon on paneel, siis aurutõke paigaldatakse otse sellele, soovitavalt bituumeni baasil. Või jäetakse ¼ soojustusest aurutõkke alla ja kasutatakse kangas või kilejaid aurutõkkeid. Aurutõkke peale paigaldatakse teine kiht soojustust, millele omakorda kinnitatakse katuse veetõke. Kallete andmine on võimalik soojustuse kaldplaatidega või erinevate mineraalsete ehitusmaterjalidega. Tuuletõkkekihte üldjuhul lamekatustele eraldi ette ei nähta.

Moodsad lamekatused on õhukesed, ent soojapidavad, tuuldumisvabad ja tugeva pinnaga, mis võimaldab katusel käia ja sellele mugavalt seadmeid – miks mitte päikesepaneele paigutada.

Kasutades IKO Enertherm PIR-soojustusplaate, liimides need PU-liimiga (kulu 200g/m2) alumise pinna külge (sh aurutõkkebituumenile) ja kattes katuse iseliimuva IKO SBS-kattega, moodustubki kirjeldatud moodne katus, mis ei vaja tuulutust, on külmasillavaba ning tugeva pinnaga, kaitstes ja pikendades katusekatte eluiga. Liimitava lahenduse asemel võib kasutada ka mehaanilisi kinnitusi tüüblitena, kuid nende puhul on tegu väikeste külmasildadega, mis suure niiskuskoormusega kohtades (kodu SPAd) muutuvad võimalikuks riskikohaks, augustades aurutõkkekihi.

Selline moodne katuse soojustamine aitab ka mööda minna ühest katuseehituse lahendusest, mille nimi on pööratud katus ehk lahendus, kus veetõke asub soojustuse all ja katuse pinnaks on üldjuhul betoonplaat. Tugeva pinnaga PIR-soojustusega nn moodne katus võimaldab sellele paigaldada terrassilaudise ja hoonet koormavat tülikat betoonivalu vältida, ühtlasi jääb soojustus kuiva keskkonda. IKO Enertherm PIR soojustusplaadi eeskujulik survetugevus 175 kPa on turu parim ja on saavutatud kõrge tootmiskvaliteediga ja plaadi ühtlase ja tiheda struktuuriga.

Enerest OÜ Enerest OÜ põhitegevusala on tänapäevaste soojustusmaterjalide hulgimüük, pakkudes kõrvale konsultatsioone nii soojustusmaterjalide valikul, dimensioneerimisel kui ka sobilike ehituskonstruktsioonide koostamisel. Enerest OÜ esindab IKO kaubamärki kandvaid PIR-soojaisolatsioone, bituumenrullmaterjale ja bituumensindleid. IKO Enertherm soojustusplaate toodetakse modernsetes Hollandi ja Prantsusmaa tehastes ja Eesti turule pakutakse erineva serva vormistusega plaatide valikut. Alates 2015. aastast toodi turule elastne montaaživaht PudeliPoroloon (TTÜ testi võitja juuni 2017), lisaks pakutakse ehitustöödele kõrvaltooteid kinnitite ja tihendusmaterjalide näol. Eneresti tooted on saadaval kõigis hästivarustatud kauplustes.

www.enerest.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785