28. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Video: Shanghai looriga maja

Foto: Dezeen.com
Shanghai rannaalale kerkiva Bundi ärirajooni tõmbenumbriks tõotab kujuneda uus kultuuri- ja meelelahutuskeskus, mille pilkupüüdev fassaad liigub.

Bambust meenutavate vasktorudega on hoonele võimalik anda mitmeid erinevaid ilmeid. Hoone projekteerisid Foster + Partners koos Heatherwick Studioga. Ärirajoon kerkib Shanghai kõige kuulsama tänava lõppu ning ühendab vanalinna uue ja moodsaga, mida toetab ka selle visuaalne kujundus. Plaani kohaselt peaks sellest saama sõbralik ala jalakäijatele. Visuaali toetamiseks on plaanis kaks 180 meetri kõrgust torni ala lõunaosas, samas kui vee poole jäävad hooned varieeruvad kõrguselt, imiteerides oma mõõtmetelt Bundi 19. sajandil valitsenud linnasiluetti. Kaheksast hoonest 420 000 ruutmeetri suurusel alal paiknevad tulevikus butiikhotell, kultuurikeskus ja mitmed erinevad luksuslikud äripinnad.

Äripindadel leiavad oma koha butiigid, nišipoed ja restoranid, kõigi hoonete välisfassaadi kaunistavad kivist ja pronksist detailid, mis jätavad luksusliku mulje. Ilme vastavalt otstarbele Ärirajooni tõmbenumbriks saab selle keskel asuv kaunite kunstide ja kultuurikeskus, kus asuvad nii näitusepinnad kui ka teatrisaalid, mis on inspireeritud traditsioonilisest Hiina teatrist. Seal hakkavad toimuma nii kultuuri- üritused kui ka pidulikud vastuvõtud ja uute toodete lansseerimised.

Tõmbenumbriks muudab hoone selle liikuv fassaad – täiesti ainulaadse disaini abil on loodud kolmekordne liikuv kardin, millega saab hoonele anda väga erinevaid ilmeid, sõltuvalt sellest, mis otstarbeks seda parasjagu kasutatakse. Briti arhitektuuribürood Foster + Partners ja Heatherwick Studio kujundasid hoone fassaadi inpsireeritult iidsetest teatritraditsioonidest. Kardinataoline fassaad koosneb bambust meenutavatest pronkstorudest, mis moodustavad pool-läbipaistva katte ja on mehaaniliselt liikuvad. Praegu puuduvad täpsemad andme hoone disaini ja ehituse kohta.

Autor: Liis Konovalov Kaasautor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785