Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn otsib lahendust vanalinna müüri ja tornide valgustamiseks

Foto: Puhkaeestis.ee
Tallinna korraldatava rahvusvahelise ideekonkursi tulemusena saab linnamüüri 27 torni ja enam kui 1,5 km pikkuses linnamüüri ühtse valgustuslahenduse.

Ideekonkursil osalemiseks laekus viis taotlust. Lisaks Eesti ettevõtetele on konkursil osalemisest huvitatud suurimad rahvusvahelised valgustusdisainibürood Taanist, Saksamaalt ning Soomest. Kolmele osalemistaotluse esitanule tehakse ettepanek koostada võistlustöö, mille esitamistähtaeg on septembris. Teises etapis hinnatakse esitatud võistlustöid ja valitakse välja ideekonkursi võitja.

Ideekonkursi eesmärk on leida Tallinna vanalinna müüri ja tornide valgustamiseks parim lahendus. Tallinna linnamüür on üks Põhja-Euroopa paremini säilinud keskaegne linnamüür, mille valgustamise eesmärgiks on tõsta esile selle unikaalsust ja rõhutada selle tähtsust.

Linnamüüri ja tornide valgustuslahenduse eesmärk on anda linnale kauneid öövaateid, mis lisaksid Tallinnale unikaalsust ja aitaksid kujundada linnale tugevat visuaalset identiteeti. Valgustuslahendus peaks olema emotsionaalselt haarav ja heas mõttes dramaatiline, kasutades sobivates kohtades ka valguse-varju mängulisust. Valgustuslahendus väärtustab linna läbi kaunite öövaadete, lisab linnale rahvusvahelist tuntust ning teeb öise vanalinna külastamise nauditavamaks.

Linnamüüri ja tornide valgustuslahendus peab looma ühtlase ja tervikliku üldpildi. Müür ja tornid peaksid olema valgustatud hajusalt, s.t tuleks vältida liiga eredaid valguslaike. Ühtlasi tuleb müür ja tornid valgustada mõlemalt poolt ning tornide valgustus peab olema ühtlane.

Võistlusala koosneb 27 tornist, linnamüürist, Toompea nõlvast, Patkuli treppidest ja nende tagusest nõlvast ning sisemüür Hobuveskist mööda Laboratooriumi tänavat, Pika jala ja Lühikese jala vaheline müür ja väravad, sisemüür Bremeni ja Hellemani torni vahel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785