Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Puitmajaliitu kuulub juba poolsada ettevõtet

Puitmajade tootmine.
Foto: Andras Kralla
Eesti Puitmajaliidu juhatus otsustas liikmeteks vastu võtta element- ja moodulmajade tootjad Bauindustrie Tehas OÜ ning Nord Homes OÜ ja toetajaliikmeks köögimööblitootja TNC-Components OÜ. Nende liikmete liitu astumisega on Puitmajaliidu nimekiri kasvanud poolesajani, teatas liit.

Puitmajaliidu juhatuse esimees Kaarel Väer tõdeb rõõmuga, et Puitmajaliit on viimaste aastatega jõudsalt liikmeskonda kasvatanud ning praeguseks hetkeks on liidus 50 liiget, kellest 33 on puitmajatootjad. „Kuigi liidu üheks eesmärgiks on alati olnud teotahteliste liikmete värbamine, siis sellise numbri saavutamine, nagu 50 on märgilise tähendusega,“ kommenteeris Väer. „Pea 20 aastat tagasi alustati ju 17 puitmaju tootva ettevõttega ja kasv just viimaste aastate jooksul on olnud märkimisväärne. Samas tuleb tähele panna ka seda, et suurem liikmete arv muudab keerulisemaks ka ühise asjaajamise, infovahetuse ja konsensuse leidmise. Tundub, et Puitmajaliidu 50 liiget on optimaalne arv, mille juures saab liit efektiivselt toimida,“ lausus Väer.

Loe intervjuud Kaarel Väeriga SIIT.

Puitmajaliiduga ühinenud majatootja Bauindustrie Tehas OÜ on 2005. aastast element- ja moodulmaju tootev ettevõte, mis valmistab nii üksik- kui ridaelamuid ning abihooneid. Alltöövõtu korras valmistatakse erinevaid majaelemente ka teistele Eesti majatehastele. Bauindustrie Tehas OÜ-s valmistatud maju on püstitatud Eestis, Soomes, Rootsis ja Norras. 

Bauindustrie Tehas OÜ juhatuse liige Arvi Uiga on veendunud, et üksiku ettevõttena suurel turul tegutsemine pole kuigi tõhus: „Kord on tellimusi vähe, siis jälle liiga palju. Koostöö teiste sarnaste tegijatega aitab paremini tellijaid rahuldada ja tootmismahtusid ühtlustada.“ Vähemtähtis pole Uiga arust ka tsunftitunne ja teadmine, et ettevõte pole ainus, kellel on mõnikord raske. Kuigi ettevõte on tegutsenud juba üle kümne aasta, otsustati Puitmajaliiduga ühineda, sest ettevõtte juhtimises on toimunud mitmed olulised muudatused: „Märkasime, et oleme valmis vaatama ka kaugemale. Ehk on meilgi midagi panustada ühisesse tegevusse,“ lausus Uiga.

Liidu majatootjate nimekirja täiendab ka ettevõte Nord Homes OÜ, kelletegevusalaks on moodul- ja elementmajade projekteerimine, tootmine ning püstitamine. Kliendile pakutakse nii näidisprojekte kui ka arhitektuurset ja konstruktiivset erilahenduste projekteerimist. Ettevõtte tootevalikusse kuuluvad elamud, garaažid, aiajamad, kortermajad ning ühiskondlikud hooned.

Nord Homes OÜ juhatuse liikme Kristjan Vendiku sõnul annab Puitmajaliidu liikmeks olemine ettevõttele paremad võimalused arendustegevusteks. „Saame osaleda asjakohases infovahetuses, valdkonnapõhiste küsimuste aruteludes ning erinevatel koolitustel ja infopäevadel.“ Oluliseks väärtuseks peab Vendik ka liidu pakutavaid lisakanaleid: „Liikmelisus on avanud meile võimalusi uute klientide leidmiseks. Puitmajaliidu päringuvormi kaudu jõuavad meieni ka otsesed hinnapäringud ja saame oma ettevõtte profiiliga rohkem nähtavad olla,“ kinnitas Vendik.

Liitu toetvaks liikmeks vastu võetud ettevõte TNC-Components OÜ on üks suuremaid mööblikomponente, köögi- ja vannitoamööbli ning garderoobide tootjaid Eestis. Aastast 2001 põhineb ettevõte täielikult Soome erakapitalil. Ettevõtte peamine tegevusala –köögimööbli ja mööblikomponentide tootmine – on jäänud samaks alates ettevõtte loomisest aastal 1952. TNC-Components on oma pikaaegse kogemuse, kaasaegse tehnika ja pideva investeerimisega suutnud järjepidevalt konkureerida EL ja Skandinaavia turgudel, kuhu eksporditakse 98% toodangust. Lisaks Puitmajaliidule on TNC-Components ka Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja liige.

TNC-Components OÜ müügijuht Marko Murro selgitab, etettevõte oli varasemalt suunatud peamiselt eksportturgudele. „Arvestades Eesti element- ja moodulmajade tootjate vajadusi, tähtsust ja osakaalu, oleme oma suuna võtnud ka Eesti turule, pakkumaks nii köögi-, vannitoa ja majapidamisruumi mööblit ning lükanduste ja garderoobi süsteeme. Projektipõhiste lükanduste ja garderoobide tootmise käivitame selle aasta sügisel.“ Ettevõtte eeliseks tänaste ja tulevaste partnerite juures peab müügijuht kesklao olemasolu Eestis, mis võimaldab tooteid tarnida lühikese tarneajaga ja kliendile suunatud hinnaklassis.

 Puitmajaliiduga liitumine annab Murro sõnul ettevõttele võimaluse laialdasemaks koostööks: „Oleme avatud koostööle proffesionaalsete  partnerite/klientidega, kelle eesmärk on avatud ja tulemustele suunatud lahendused. Puitmajaliit loob selleks vastastikusele tulemusele suunatud võimaluse.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785