21. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsä Wood käivitas uuendusliku puiduprojekti

"Plaan B" - puidukasutus linnakeskkonnas
Foto: Metsä Wood
Arhitektidele, disaineritele ja projekteerijatele suunatud avatud lähteteabega puidukasutuse projekti eesmärk on kiirendada suuremahulise puitehituse kasvu.

Modulaarsete puitehitiste avatud platvormi käivitamisega soovib Metsä Wood viia omavahel kokku kohaliku puitehitustööstuse ja globaalsed teadmised, tehes Metsä Woodile kuuluva intellektuaalse omandi kõigile kättesaadavaks ja edasiarendatavaks, teatas ettevõte.

Praegu domineerib ehitustööstuses kaks materjali, milleks on teras ja betoon. Ülemaailmsest linnaehitusest moodustab puit vaid murdosa (5–10%) ja seda osaliselt põhjusel, et tööstusharu on killustunud ja lokaalne. Puit on aga linnaehituseks optimaalne materjal, kuna see võimaldab kiiremini ehitada. Puidu kergus võimaldab püstitada taskukohasemaid struktuure ja see on kõige keskkonnasõbralikum ehitusmaterjal, kui võtta arvesse võitlust kliimamuutuse vastu.

Metsä Woodi asepresident Esa Kaikkonen kommenteeris: „Modulaarse puitdisaini ja -ehituse kohta ei ole jagatud piisavalt teadmisi, mistõttu on puidust ehitamine endiselt nišitoodang. Uuendusi on rohkelt, kuid neid on keeruline leida, ja seega pakume meie lahendusena avatud lähteteabega puidukasutust. Usume, et avatud koostöö tulemusel suudab tööstusharu saavutada märkimisväärse kasvu.“

Algatus ammutab inspiratsiooni avatud lähteteabe ideoloogiast, mille on edukalt kasutusele võtnud tarkvaratööstus. Metsä Wood on astumas esimest sammu, jagades oma intellektuaalset omandit seoses Kerto® LVL-i modulaarsete puitelementidega ja tehes need seeläbi kõigile vabalt kättesaadavaks.

Lisaks premeerib Metsä Wood innovaatilist modulaarsete elementide disaini, pakkudes uuenduslikele disainilahendustele, mis kasutavad Kerto LVL-i materjali ja esitatakse algatuse osana, 2017. aastal auhinnaraha 30 000 €.

Vancouveris tegutseva ettevõtte Equilibrium Consulting insener Eric Karsh kommenteeris: „Me peame fundamentaalselt muutma seda, kuidas me ehitame. Puidutehnoloogia areneb praegu väga kiiresti, kuid teadmiste liikumine on siinkohal suureks kitsaskohaks. Neil, kes omavad teadmisi, lasub vastutus neid jagada ja kiireim viis selleks on avatud lähteteabega lähenemine, mis soodustab teadmisi ja uuendusi kõigist maailma nurkadest. Seetõttu on Metsä Wood käivitamas antud algatust ja astub esimese sammu teadmiste ja intellektuaalse omandi jagamisel seoses kokkupandavate elementidega, võimaldades ehitustegevuses süstemaatilist loomingulisust ja tõhusust.“

Avatud lähteteabega puidukasutus on jätk Metsä Woodi projektile „Plaan B“, mis sai alguse 2015. aastal ambitsioonika plaanina uurida puidu kasutamise võimalusi linnaehituses.

Aastaks 2050 elab eeldatavasti 70% maailma populatsioonist linnades. See tähendab, et vajame eluruumi miljarditele inimestele. Samal ajal põhjustavad linnad kuni 70% kasvuhoonegaaside emissioonist ja me peame võitlema kliimamuutusega. Üks viis seda teha on muuta ehitustegevus jätkusuutlikumaks ja see on võimalik, kui kasutame globaalsel tasandil ehitamiseks puitu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785