19. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleringil valmis 16,3 miljoniline sõlmjaam

Auveres asuv Viru sõlmjaam, mis tagab varustuskindluse ka siis, kui Narva elektrijaamad ei tööta.
Foto: Elering
Eleringil valmis Empower ASi kaasabil Ida-Virumaal Auveres 16,3 miljonit maksnud Viru sõlmalajaam, mis vähendab Venemaa mõju kogu Eesti elektrisüsteemi toimimisele.

„Viru alajaama valmimisega suurenes oluliselt Eesti energia julgeolek, nüüdsest suudab Eesti elektrisüsteem töötada riskivabalt ka olukorras, kus Narva elektrijaamad ei tööta,” kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Ehitustöid alustati 2015. aasta maikuus tühjalt platsilt ning kahe aasta jooksul ehitati valmis alajaama lahtrid kolme 330 kilovoldi õhuliini ühendamiseks ja kuue Enefit Energiatootmine ASi energiaploki ühendamiseks. Ehituse käigus rajati kuus uut 330 kilovoldi õhuliini ühendust alajaama ja elektrijaama vahele, lisaks ehitati alajaama uus juhtimishoone. Tööd tegi keeruliseks asjaolu, et vähemalt viis energiaplokki pidid olema pidevalt elektrisüsteemiga ühendatud.

Viru 330 kilovoldi alajaama rekonstrueerimine leidis aset kahes etapis. Rekonstrueerimistööd esimeses etapis aastatel 2011-2013 ja alajaama ehituse teises etapis 2015-2017 teostas riigihankel edukaks pakkujaks osutunud Empower AS.

Viru alajaam on üks riigi tähtsamaid alajaamasid, millega on ühendatud nii Lääne-Eestit ja Tallinna kui ka Lõuna-Eestit elektriga varustavad 330 kilovoldi elektriliinid üheks tervikuks. Alajaam on ka oluline transiidisõlm, kuna ühendab omavahel läbi 330 kilovoldi õhuliinide Venemaa ja Läti elektrivõrke.

Elering on sõltumatu ja iseseisev elektri ja gaasi süsteemihaldur, mille peamiseks ülesandeks on tagada Eesti tarbijatele kvaliteetne energiavarustus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785