Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnilise Järelevalve Amet parkimismajad: on heas seisus

Foto: Andres Haabu
Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) viis läbi järelevalvekampaania parkimismajade betoonkonstruktsioonide ohutuse kontrollimiseks. Kokku kontrolliti seitset parkimismaja Tallinnas, Tartus ja Pärnus ning leiti need olevat nõuetele vastavad ja ohutud, teatas TJA.

Valimis olid  parkimismajad, kus on kasutatud kõrgendatud soola- ja külmakindlusega betoonisegusid. Selliseid betoonisegusid kasutatakse põhiliselt ilmastikule avatud betoonkonstruktsioonidega ehitistes, näiteks sildades ja parkimismajades.

Betoonkonstruktsioonidele tehti visuaalne ülevaatus, millega hinnati konstruktsioonide seisundit. Ülevaatuse käigus nähtavaid defekte ei tuvastatud, nii postid kui ka rambid olid heas seisus. Ehitise spetsiifikast lähtuvalt tehti  nelja parkimismaja betoonkonstruktsioonidele lisaks ka  indikatiivsed mitte-purustavad katsed ja võrreldi tulemusi ehitusprojektiga.

Katsetamised viidi läbi Kristiine Keskuse, Tartu Tasku Keskuse, Telia maja ning Pärnu Lai tänava parkimismajades. Katse-objektideks valiti mitmekordsed parkimismajad, mis on laialdases kasutuses. Katsetused tegi Teede Tehnokeskus AS.

Katsete tulemused erinesid kohati sõltuvalt ehitise vanusest. Vastvalminud parkimismaja (Telia) survetugevusnäitajad olid madalamad kui vanemate ehitiste puhul, sest betoonile on omane ajapikku tugevneda.

Katse objektideks olnud parkimismajade hinnangulised betooni survetugevuse näitajad olid kooskõlas projekteerimisel etteantud ning ehitusdokumentatsioonis välja toodud  betooni klassidega. See näitab, et betooni kvaliteet on tagatud ja kandekonstruktsioonid on nõuetele vastavad ning ohutud.  

Hoone ohutuse tagamiseks on oluline hooldada konstruktsioone järjepidevalt ning jälgida ka ehitise kui terviku seisukorda, vajadusel tuleb selleks kaasata ehituseksperte.  Hooldus tuleb teha vastavalt hooldusjuhendile ning juhendis lubatud vahenditega. Puuduste ilmnemisel tuleb need koheselt likvideerida, paneb TJA südamele.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785