Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstmuruväljakute rajajat tunnustati vastutustundlikuse eest

Foto: Advanced Sports Installations Europe
Eesti ettevõte Advanced Sports Installations Europe, mis on juba ligi veerandsada aastat kunstmuruväljakuid rajanud, pälvis eile Vastutustundliku ettevõtluse pronkstaseme märgise.

Vastutustundliku ettevõtluse märgisega tunnustatakse ettevõtteid, kes peavad oluliseks oma tegevuse mõju ühiskonnale ning teevad jõupingutusi negatiivse mõju vähendamiseks ja positiivse suurendamiseks. Eile õhtul toimunud Vastutustundliku Ettevõtluse Galal andis ettevõtjatele märgised üle majandus- ja taristuminister Kadri Simson, teatas ettevõte.

Advanced Sports Installations Europe ASi (ASIE) omaniku Raul Lättemägi sõnul on märgise saamine suur tunnustus ettevõttes loodud ainulaadse tehnoloogia eest, mis võimaldab suurema osa vanast kunstmurust jalgpalliväljakutel uuesti kasutusele võtta. “Ühiskondlikult vastutustundliku kodumaise ettevõttena paneme keskkonnasäästule väga suurt rõhku, kuna ühe täismõõtudes jalgpalliväljaku väljavahetamisel on vaja ümber töödelda 250-300 tonni erinevaid materjale,” rääkis Lättemägi. “Kunstmuruväljakute vahetamine tekitab igal aastal Euroopa Liidus 600 000 tonni kummi, liiva ja plastiku segajäätmeid,  aastaks 2030 kasvab see jäätmekogus 5 korda rohkem kui 3 miljoni tonnini.”Lättemägi kinnitusel on ettevõttes väljatöötatud Arena Master tehnoloogia eeliseks on see, et vanalt kunstmuruväljakult saab kätte praktiliselt 100% täitematerjalist. “Eemaldatava kunstmuru komponendid sorteeritakse, puhastakse ja kuivatakse ning võetakse uuesti samal väljakul kasutusele, mis hoiab ühtekokku ära miljoni tonni jäätmete teket aastas,” kirjeldas ta. “Kuna kogu vahetusprotsess tehakse ära jalgpallistaadionil kohapeal, on tänu minimaalsele transpordivajadusele ka CO2 saaste tekitamine kordades väiksem kui seni. Suurema osa kasutatud kunstmurukattest saame paigaldada näiteks harjutusväljakutele või koolide jalgpalliplatsidele, mis on võrreldes teiste pakkujatega soodsam ja ka oluliselt keskkonnasäästlikum lahendus.”Advanced Sports Installations Europe AS on Euroopa üks juhtivaid kunstmuruväljakute rajajaid ning hooldajaid. 1992. aastal tegevust alustanud ettevõte põhineb täielikult Eesti kapitalil ning on 24 aastaga rajanud rohkem kui 1000 jalgpalliväljakut Skandinaavias, Suurbritannias ja Kesk-Euroopas. ASIE paigaldab ligi miljon ruutmeetrit kunstmuru aastas, eesmärk on jõuda 4,5 miljoni ruutmeetrini. Ettevõte on kahel korral saanud innovatsioonitoetust Euroopa Liidu programmist Horisont 2020 ning pakub teadaolevalt ainsana Euroopas kunstmuru spordiväljakuid kasutusrendi põhimõttel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785