Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 15. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikaülikoolis võisteldakse viiemeetriste terasest sildade projekteerimises ja ehitamises

Foto: Brico 2016
Sel nädalal toimub Tehnikaülikoolis rahvusvaheline terassildade projekteerimise ja valmistamise võistlus BRICO 2017, kus tulevased ehitus- ja mehaanikainsenerid ning arhitektid projekteerivad ja ehitavad terassilla mudeli.

Võistlust korraldavad TTÜ inseneriteaduskonna üliõpilased ja sellel osalevad tudengid nii Eesti, Läti, Poola, Rootsi, Itaalia, Ungari kui ka Horvaatia ülikoolidest. Võistlustules on sel aastal 15 tiimi, teatas tehnikaülikool.

TTÜ ehitustudeng ja võistluse korraldaja Kaarel Siim kinnitas, et BRICO on üliõpilastele väga hea võimalus arendada inseneridele vajalikke oskusi – ehitusmehaanika, projektijuhtimine, ajaplaneerimine. „Loodame, et meie võistlusest kasvab välja tugev traditsioon ning saame anda oma panuse TTÜ rahvusvahelise tuntuse suurendamisse. Hea algus on tehtud, võistlus on eelmise aastaga võrreldes kasvanud kahekordseks!"

Neljaliikmelised võistkonnad peavad projekteerima ja valmistama viiemeetrise sildega terassilla mudeli. Silla elementide maksimaalne pikkus võib olla 1,2 meetrit ja sild peab taluma kuni 1000 kilogrammist koormust. Mudel peab olema kerge, tugev ja lihtsasti kokku monteeritav, kuid samas ilusa ja originaalse välimusega.

Võistlejate võisid valmistada silla omal käel või lasta see valmis ehitada metallitöö ettevõtetes. Viimane nõuab palju täpsemat projekteerimist ning põhjalikumat ettevalmistust. Sillad transporditakse Eestisse lähematest riikidest omal käel ning kaugematest kulleriga.

Võistlussilla mudelite hindamisel on oluline selle monteerimise kiirus, vastupidavus koormusele, originaalsus ning esteetika. Silla jooniste esitamise tähtaeg oli 16. jaanuaril, pärast mida vaadati eelhindamisel kõik joonised üle ning veenduti nende ohutuses ning vastavuses võistluse reeglitele.

Võistluse võitja saab auhinnarahana 1600 eurot, autasustatud on ka teine ja kolmas koht. Lisaks antakse välja 3 eriauhinda. Kokku on auhinnafondi suuruseks 4800 eurot. Sel aastal pani välja Maru Ehitus omanimelise eriauhinna.

BRICO võistluse sihiks on Euroopa tudengite sõbralikus õhkkonnas teadmiste ja kogemuste vahetamine, et mitmekesistada inseneriõpinguid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785