Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saue ühendvallamaja tuleb söestatud puidust

Foto: AB Kontekst
Saue linnavalitsuses kuulutas välja Saue ühendvallamaja arhitektuurivõistluse tulemused. Konkursi võitis ideekavand pealkirjaga Triangel, mille autoriteks on Karli Luik ja Johan Tali arhitektuuribüroost Kontekst. Võidutöö välisviimistlus on Eestis vähekasutatud, kuid Jaapanis laialt levinud yakisugi tehnikas ehk söestatud puidust.

"Konkursi žürii ootuseks oli uudse, linnapilti hästi sobituva ning samal ajal eripäraga silmatorkav vallamaja. See peab olema koht, kuhu tahetakse tööle tulla. Žürii hinnangul on võidutöös „Triangel“ esindatud kõik need omadused,“ kinnitas Saue linnapea Harry Pajundi.

Žürii liikme, arhitekt Ott Kadariku sõnul saab uuest vallamaja hoonest Saue jaoks oluline maamärk ja  objekt, mida tullakse vaatama. „Hoone tekitab emotsiooni ja ilmselt ka küsimusi, kuid selline omanäoline arhitektuur on siia keskkonda vajalik ja oodatud,“ märkis Kadarik. „Ruumilises mõttes on tegu kultuurse ja professionaalse tööga, kõik on põhjendatud ega mõju pingutatult.“

Žürii põhjenduses seisab, et tegemist oli võistluse kõige julgema ideega, ruumilises mõttes omapärase ja silmapaistva lahendusega. Väljak on loodud nutikalt, ka autod on õnnestunult paigutatud – tekitatud on esindusväljak, mis Sauel täna puudub. Hoone on kompaktne ja samas päikesele avatud, paiknedes ilmakaarte suhtes õigesti. Kihiline fassaad annab hoonele tugeva iseloomu, selle välisviimistlus – Eestis vähekasutatud, kuid Jaapanis laialt levinud yakisugi tehnika ehk söestatud puidu kasutamine, on originaalne ja väärikas, kuid žürii hinnangul ei kaotaks hoone ka teiste viimistlusmaterjalide kasutamisel oma nägu.

Arhitektuurikonkursile esitati kokku 12 ideekavandit. II koha pälvis ideekavand märgusõnaga Tuljak, mille autorid on Anto Savi, Jürgen Lepper ja Margus Soonets arhitektuuribüroost BOA OÜ.

III preemia anti ideekavandile märgusõnaga Kevad tuleb, autorid: Ivar Lubjak ja Maria Pukk arhitektuuribüroost Eskapist OÜ.

Ergutuspreemiate vääriliseks tunnistati ideekavandid märgusõnadega Viil (autorid: Tõnu Laanemäe ja Martin McLean büroost Symptom Arhitekt OÜ) ja Draakon (autorid: Olavi Jõesaar, Juhan Põld, Siim Soiver ja Margus Veskimeister büroost AA Arhitektid OÜ).

Võistluse preemiafond oli 30 000 eurot.

31. märtsil 2016 otsustasid Kernu valla, Nissi valla, Saue linna ja Saue valla volikogud kiita heaks ühinemislepingu. Peale omavalitsuste ühinemist oktoobris 2017 hakkab uue Saue valla inimesi teenindama ja vallaelu korraldama üks ühine ametiasutus – Saue ühisvallamaja, mille uue hoone kavandamiseks korraldas Saue linnavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga avatud arhitektuurivõistluse. Keskusehoone maksimaalne ehitusalune pind on 2500m², hoone netopind on ca 1600m² ning sellel on lubatud maksimaalselt kolm korrust.

Söestatud puidu kohta saad pikemalt lugeda SIIT.

Ergutuspreemia: Draakon
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785