Raivo Rand: elamuehitus areneb stiihiliselt

Ehitusettevõtja Raivo Rand.
Ehitusettevõtja Raivo Rand.

Ehitusettevõtte Rand & Tuulberg üks omanikke Raivo Rand leiab, et elamuehitus areneb stiihiliselt – kus tühi koht, sinna ka ehitatakse. Rand räägib, kuidas Eesti elamuehituspoliitikale ja kogu majandusele hoogu juurde anda konverentsil Äriplaan 2018.

Millised on need projektid, mis toovad edu?

Ma ei räägiks otseselt ehitusest, vaid kogu grupist. Meie uus ettevõtmine Welement hakkab tootma puitelemente ja sellega näeme kogu grupi sünergiat. Ehitusprojektid on nagunii nii väikse kasumiga, mõni isegi jääb nulli või pisikese miinusega, nii et raske on nendes ette planeerida.

Mis plaanid Welemendiga on?

Plaanis on minna Skandinaaviasse ja mujale välismaale ehitama. Sel aastal veel käivitame ettevõtet, järgmisel aastal ootame stabiilsust ja kolmandal aastal juba väikest kasumit. Propageerime puitvälisseina ja ka Tallinnasse ilmub peagi rohkem maju, kus kandvad osad on betoonist ja välisseinad on puidust ning miks mitte ka täispuidust maja. Stockholmis on 17korruseline täispuitmaja ja Vancouveris on 16korruseline.

Millised on plaanid 2018. aastaks?

Riik üritab ka rohkem raha betooni panna, eraettevõtjad ilmselt palju ei ehita, kuigi on kuulda, et Ülemiste keskus ehitab juurde. Palju neid kaubanduskeskusi mahub, seda ei tea. 2018. aastal kindlasti ei tule uut, kuid oluline on, et tekiks majandus-, ehitus-, ja elamispoliitika, mis võib olukorda muuta. See ei tähenda riigi toetatud kortereid, vaid hõlmakski kogu elamispoliitikat.

 
Mis see täpsem poliitika võiks olla?

Kui vaadata Tallinna või Tartut, siis elamuehitus areneb stiihiliselt – kus tühi koht, sinna ka ehitatakse. Soome, Rootsi, Taani näidetel tuleks linna arendada seaduspäraselt, mis praegu siin puudub. Tallinna linn on megaplaneeringuid täis, mida ei ole võimalik välja arendada ja Tallinn võiks jääda elamute poolest 4-5korruseliste majade tasemele. Ma tegelikult ütlesin isegi kunagi linnapeale, et Kopli liinid oleks võinud krunt krundi haaval müüki panna ja müügil oleks pidanud valmimiskohustuse tähtaeg olema. Sellisel juhul oleks see piirkond palju kiiremini arenenud – see on see elamispoliitika. Kahjuks ei ole kellelgi tahtmist midagi sellist teha.

Loe täispikka intervjuud SIIT.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed