11. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis teeb eterniidist praktilise ja targa valiku?

Eternit – Eterniiti on saadaval erinevates värvitoonides, valiku saab teha vastavalt majaomaniku eelistustele.
Foto: Sigrid Sõrmus
Katusekattematerjale on erinevaid ning valik on laialdane. Turul olevad tooted erinevad hinnaklassi, materjali, omaduste ja kvaliteedi poolest, mis annab igale kliendile võimaluse leida oma kodule just sobiv lahendus. Üks kindel valik on eterniit, mille omadustest ja võimalustest räägivad UAB Eternit Baltic tehase esindaja Kaido Raja ja AS Bestor Grupi müügiesindaja Mario Vent.

„Meie missioon on parandada kaasaegset elukeskkonda, pakkudes vastupidavaid, töökindlaid, kauakestvaid, praktilisi ja esteetilisi tooteid, mille valmistamisel on ühendatud pikaajaline järeleproovitud kogemus ja uusimad tehnoloogiad.“

Tänapäevane eterniit on ohutu asbestivaba katusekattematerjal, mis on valmistatud tsemendist, lubjakivist, tselluloosist, veest ja PVA-kiust. Heade tugevusnäitajate tõttu on kiudtsemendil suurepärane vastupidavus keskkonnamõjudele, katus kestab kaua, ei vaja hooldamist ja näeb esteetiline välja.

Eterniitkatus vastab kõikidele ootustele

Katuse peamine eesmärk on kaitsta hoonet erinevate ilmastikuolude ja UV-kiirte eest. Neid ülesandeid täidab aga eterniitkatus; olgu siinkohal ka mainitud, et juba sõna „eterniit“ tuleb ingliskeelsest sõnast „eternity“, mille võib eesti keelde tõlkida kui igavik, kauakestvus. Kiudtsement-laineplaatidel on head difuussed omadused. Materjal on auru läbilaskev, mis vähendab kondensatsioonivee kogunemise tõenäosust plaadi alumise külje alla. Värvid on kauakestvad ning materjal on orgaaniline, UV- ja tulekindel, vastupidav hallitusele, mädanikule ja mikroorganismide toimele. Eterniit ei takista ka raadiolainete levikut, võimaldades suurepäraselt vastu võtta raadio-, wifi- ja TV-signaale, mis on kõik tänapäeval väga olulised. 

Gotika – Kuigi eterniitkatust saab edukalt paigaldada majaomanik ise, on võimalik tellida ka katuse täislahendus.

„Meie visioon on saada tootmissektori liidriks Balti riikides, pakkudes kvaliteetseid lahendusi ning rahuldades tarbijate pikaajalisi vajadusi.“

 

Hea lahendus isetegijale ja renoveerijale

Laineplaatide paigaldamiseks ei ole vaja spetsiaalseid tööriistu ega eriteadmisi, iga majaomanik saab eterniitkatuse paigaldamisega ise hakkama. Sealjuures pakub AS Bestor Grupp klientidele, kes soovivad ise paigaldustööd teha, täpset paigaldusjuhist, kus on samm-sammult kirjeldatud kõiki tööprotsesse. Renoveerimissektoris on eterniidil võrreldes teiste materjalidega oluline eelis. Suur osa vanematest eramajadest on kaetud eterniidiga, mille tõttu on eterniidi kasutamine renoveerimisel hulga lihtsam kui pleki või kivi puhul. Vana materjali saab kiiresti ja kergesti maha võtta ning on vaja ainult uued plaadid peale laduda, üldjuhul saab kasutada ka eelneva katuse roovitust – kõigest sellest tuleb aga oluline rahaline ja ajaline võit.

 

Klassik – Eterniitkatus on hea vastupidavusega keskkonnamõjudele, kestab kaua, ei vaja hooldamist ja näeb esteetiline välja.

Koostöö ja kvaliteet käsikäes

Ettevõte Eternit Baltic on asutatud Leedu aktsiaseltsi AB Akmenės Cementas ja Saksa Eternit AG koostöö tulemusena. Selle partnerluse eesmärk oli pakkuda ökoloogilist ja usaldusväärset alternatiivi asbesteterniidile. Asutatud firma nimeks sai UAB Eternit Akmenė, mis muudeti hiljem ümberUAB Eternit Baltic. Leedu ja Saksamaa ühisäri kandis vilja ning 1997. aastal valmistati esimene asbestivaba laineplaat. Sellest ajast on UAB Eternit Baltic esimene kiudtsemendist katusekatete tootja Balti riikides. Praegu on UAB Eternit Baltic kontserni Etex Group esindaja Baltimaades ning pakub siinsel turul laia valikut katusekatte-, fassaadikatte- ning interjöörimaterjale. Eternit Baltic toodete ametlik maaletooja Eestis on Bestor Grupp AS.

Lisainfo ja kampaaniapakkumised aadressil www.eterniit.ee

Kommentaar:

Bestor Grupp ASi klient Tarmo Kaldre

Enne katuse renoveerimist oli katuse seisukord väga kehv, katus oli küll füüsilisel kujul olemas, kuid ei täitnud oma otstarvet ja lasi vett läbi. Eterniitkatus on vastupidav ning sobiva hinna ja kvaliteedi suhtega. Näiteks on plekkmaterjal sama kallis kui eterniit, kuid selle peab tunduvalt kiiremini välja vahetama. Teadsin küll, et vana eterniit on asbesti tõttu kahjulik, kuid sellest hoolimata oli eterniit juba nõukogude ajal kindel valik. Enam ei sisalda eterniit kahjulikku asbesti, kuid on endiselt väga vastupidav materjal, mida peangi eterniidi suurimaks boonuseks. Kui katus ostetakse näiteks laenurahade eest, siis on ju hea, kui see peab kauem vastu kui laenu tagasimaksmiseks kulunud aeg. Uue ja korraliku katusega ei ole mul enam muret, et kuskilt vett tilkuma hakkaks või katus pidevat hoolt vajaks. Katusematerjale on küll erinevaid, kuid eterniidi vastupidavuse ja hea hinna tõttu julgen seda soovitada nii era- kui ka ärikliendile.

Eterniidi plussid:

- Kauakestev – Tootja annab materjalile koguni 30-aastase garantii. - Kui vana eterniit pleki või kivi vastu vahetada, tuleb seaduskuuleka inimesena ehitusluba hankida ja riigilõivu maksta. Kui aga vana eterniit uue vastu vahetada, siis Ehitusseaduse lisa 1 alusel ei ole vaja ehitusteatist ega ehitusluba.

- Raha- ja ajasäästlik

- Lihtne paigaldada - Töötlemiseks ei ole vaja spetsiaalseid tööriistu ega eriteadmisi, seepärast on paljud eterniidiga kaetud katused valminud nende peremeeste endi kätega.

- Keskkonnasõbralik - Eterniidi tootmise käigus ei eraldu keskkonda kahjulikke aineid.

Maja välisilme puhul mängib katus suurt rolli – eterniit sobib nii tagasihoidlikumat joont armastavale kui ka ekstravagantsust taotlevale majaomanikule.
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785