Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituserialade kutseõppurid astuvad võistlustulle

Foto: SA Innove
Homme algab Eesti Näituste messikeskuses kutsehariduse suursündmus Noor Meister 2017. Kahel päeval toimuvatel kutsemeistrivõistlustel võtavad mõõtu 14 noort ehitusviimistlejat, 12 ehituspuusepa, 10 plaatijat, 8 keskkonnatehnika lukkseppa ja 6 müürseppa. Kokku osaleb kutsemeistrivõistlustel ligi 400 kutseõppurit 31 erialal.

Seitsmendat korda koondab Noor Meister kaheks päevaks Tallinnasse kokku Eesti kutsehariduse. Seni suurimal kutsemeisterlikkuse võistlusel selguvad riigi parimad sirguvad meistrid erialadel, nagu ehitusviimistlus, plaatimine, müüriladumine, IT, keskkonnatehnika lukksepatöö, hooldustöö, mehhatroonika, restoraniteenindus ja paljud teised. Ehituserialadel astuvad võistlustulle kokku 50 kutseõppurit 14 koolist.

“Pole kahtlust, et Noorel Meistril on oluline osa kutsehariduse populariseerimisel, mis võimaldab tulevastel õppuritel lähemalt tutvuda erinevate kutsealadega ja seeläbi näha ka reaalseid tööprotsesse, mille tulemusena valmivad kutseõppuritelt kõrget kutsemeisterlikkust eeldavad võistlustööd. Ehitus on kindlasti valdkond, kus kutseõppe võimaluste tutvustamine ja populariseerimine vajab täna rohkem kui kunagi varem taolist tähelepanu," rääkis Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson.

“Ehitussektoris on väljaõppinud spetsialistide osakaal täna kõigest 40%, mis näitab, et nõudlus väljaõppinud spetsialistide järele on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Ehitusettevõtjate esindajana võin tänastele kutsevaliku ees seisjatele kinnitada, et ehitussektoris leiab erialase töö ja konkurentsivõimelise palga iga kutseõppe läbinud kutseline ehitaja,” rääkis Peterson.

Kutsemeistrivõistlused muudab põnevaks see, et etteantud tööülesanded tuleb kvaliteetselt teostada väga piiratud aja jooksul.

Näiteid võistlusülesannetest:

Ehitusviimistlejate võistlusülesannete hulka kuulub seina tapetseerimine, ukse viimistlemine ja seina kujundamine vabatehnikas. Kolme ülesande sooritamiseks kahel seinal on aega vaid 10 tundi.

Ehituspuusepad valmistavad vastavalt ette antud joonisele kelpkatuse konstruktsiooni. Töö teostamiseks kasutatakse nelikanthöövelmaterjali ristlõigetega. Konstruktsiooni teostamiseks on aega 13 tundi.

Plaatijate võistlustööks on vabadussamba kujutamine plaaditaval pinnal (1488x1041cm), kusjuures vabadussamba alumine pind sisaldab 3D-elementi ning töö peab valmima 10 tunniga.

Keskkonnatehnika lukkseppadel seisab ees radiaatorite seina panemine viie tunniga, terastorude keermestamine ja konfiguratsiooni valmistamine kahe tunniga ning vasktorudest kõvajoodise abil ruumilise kujundi valmistamine kolme tunniga.  

Müürsepad laovad 12 tunni jooksul joonise järgi gooti avadega seinafragmendi ning vuugivad seina fassaadiosa. Ladumisel kasutatakse auk- ja silikaattelliseid.

Elektrikute erialaseid teadmised pannakse proovile kirjalikus testis. Praktilisteks võistlusülesanneteks on etteantud joonise ja elektriskeemi järgi kuiva läbikäidava ruumi valgustuse üles seadmine ning elektrimootori juhtimis-skeemi koostamine ja paigaldus niiskes tehnilises ruumis. Aega on noortel elektrikutel üheksa ja pool tundi.

Võistlusi on kõigil soovijatel võimalik kohapeal jälgida.

Lisaks kutsemeistrivõistlustele toimub Noor Meister 2017 üritusel haridusmess, kus kutseõppevõimalusi tutvustavad 28 kutse- ja rakenduskõrgkooli. Erialavalikul on abiks Rajaleidja karjääri-ala ja 11 töötuba ametite katsetamiseks.

Kutsehariduse suursündmust Noor Meister 2017 korraldab Sihtasutus Innove ning läbiviimist toetavad Haridus- ja Teadusministeerium ja Euroopa Sotsiaalfond, suursponsorid on BLRT Grupp, Makita, Tallink Hotels ja Maxima.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785