28. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maja inimestele, kes ei armasta suuri küttearveid

Juba kuus aastat tegutseb Eesti turul ettevõte, kelle plokitehnoloogia abil püstitatakse majakarp teiste tehnoloogiatega võrreldes kuni 10 korda kiiremini. Tulemuseks on liginullenergiamaja, mis tarbib keskmisest majast 8-9 korda vähem energiat. Selliseid maju ehitatakse Eestis igal aastal üle 50. Ehk just nii ehitatakse maju, mis tulevikus enam raha ei raiska. Kuidas on see võimalik?

„Noor pere võtab tavaliselt majaehituseks laenu. Siinkohal tekib valik, kas maksta laenule lisaks igakuiselt 150 eurot küttekulude eest või piirduda alla 25 euro kuus. Lisaküttele kuluv summa võib olla kuni 35% kogu laenumaksest. Mina soovitan ehitada maja, mis tulevikus enam raha ei raiska, kusjuures meie passiivmajaplokkidest ehitatud maja hind on seejuures ainult kuni 5% tavalisest kallim,“ tutvustab energiasäästlike termoplokkide müüja Thermoelement OÜ arendusjuht Martti Mäger. 

Tegemist on kaubamärgiga, mille all arendatakse ja müüakse Eestis ja Poolas toodetud terviklikke passiivmajalahendusi. Termoplokid vastavad ka kõige karmimatele Euroopa Liidu nõuetele: tuleohutus, tootmise nn roheline jalajälg, energiasäästlikkus, parim rõhutesti tulemus, konstruktsiooni tugevus ja isegi maavärinakindlus. Eesti ehitusmaterjalide turul on palju pakkujaid, kuid ostjal tuleb olla ettevaatlik, kuna tooted ei pruugi olla nõuetekohased. „Meie plokitehnoloogia arendustöö on olnud pikk ja põhjalik. Igale tootele on väljastatud CE ja ETA dokumentatsioon, mis tähendab, et need vastavad kõigile nõuetele. Paraku on turul analoogooteid, millel selline dokumentatsioon puudub. See tähendab, et omavalitsusel on õigus ehitatud hoonele kasutusloa väljastamisest keelduda. 

Ostjal on õigus küsida enne ostu sooritamist müüjalt kõik sertifikaadid. Meie soovitame seda teha iga suurema valiku juures.“ Tootevalik katab kogu maja konstruktsiooni vundamentidest katusteni ja seejuures on hoonete kandekonstruktsioon kõige tugevam võimalikest ehk armeeritud monoliitbetoon. Mäger lisab, et nende kaubamärgi tooteid on valmistatud 25 aastat ja kokku on neist püstitatud üle 20 000 hoone. „Meie termoploki tehnoloogia abil saab ehitada eramuid, kortermaju ning avalikke hooneid nagu koolid, haiglad, lennujaamad jpm. Ja kui projekteerida maja nullenergiamajana ja ehitada meie passiivmajaplokkidest, võib aktiivse kütteseadme üldse ära jätta.“

Energiasäästlik maja on enamat kui soe sein

Hea maja ehituseks ei piisa heast vundamendist ja seintest. Maja ehitus algab projektist ja seetõttu tõi Themomaja meeskond Eesti ja Soome turule brändi Z500. Z500 on rahvusvaheline projekteerimisettevõte, mille üks peamisi ülesandeid on disainida väga energiatõhusaid maju. „Pakume klientidele terviklikku lahendust projektist kuni pisemate detailideni. Kaasasime enda partnerite võrgustikku ettevõtted, mis pakuvad kõike muud vajalikku energiatõhusa maja ehituseks: passiivaknad- ja uksed, kütteseadmed, soojustagastusega ventilatsioon, katusematerjalid, viimistlusmaterjalid jpm. Tooteid on palju ja nende seast parimate üles leidmine on keeruline. Tegime selle töö ise ära ja nii saame pakkuda klientidele kiiret ja soodsat kompleksteenust,“ selgitab Mäger.

Ärge kartke õigesti ehitada!

Termoplokk on Eesti turul suhteliselt uus tootegrupp. Sellest tulenevalt on klientidel palju eelarvamusi ja küsimusi: „See maja ju ei hinga“, „Mina ehitan nii nagu on alati ehitatud“, „Kes seda projekteerida oskab?“, „Kas ma leian endale ehitaja?“, „Kas tuul seda maja pikali ei lükka?“. See tehnoloogia on olnud kasutusel juba üle 40 aasta ja selle aja jooksul ennast hästi tõestanud. Täna ei ole väide „alati on nii ehitatud“ enam piisav, kuna keskmine 10-15 aastat vana maja tarbib üle 10 korra rohkem energiat kui praegune soovitatav piirmäär. Majade hingamise all mõeldakse, et kuskil on avad, mille kaudu õhk saab liikuda sisse-välja. See tõstab oluliselt maja energiavajadust. Kaasaegne maja on sajaprotsendiliselt õhutihe ja „hingab“ ainult ventilatsiooniseadme abil. Thermomaja pakub nii projekteerijatele kui ehitajatele kaks korda aastas tasuta koolitusi, mille tulemusel lisandub Eesti turule igal aastal mitu uut ettevõtet, kes on spetsialiseerunud energiasäästlike majade projekteerimisele ja ehitamisele.

Termoplokkidest maja võib ehitada ka ise

Tegemist on ainsa ehitusplokiga, millest maja ehitamisega saab hakkama peaaegu igaüks. Ehitus on lihtne nagu LEGO-klotside ladumine. Majaehitusel laotakse plokid kinnitusvahenditeta üksteise peale, misjärel valatakse nende sisse betoon, mille tulemusel valmib tugev raudbetoon-maja. Patenteeritud lukustus lubab betoneerida kuni 5 meetrit kõrge seina ühe valuga. Tulemuseks on energiasäästlik betoonmaja, mille garanteeritud eluiga on 125 aastat. Iseehitajatele pakub Thermomaja mugavat abipaketti: autoriseeritud termoplokkide spetsialist tuleb kliendile appi keerulisemate ehitustööde ajaks nagu esimese plokirea loodimine, avatäidete ning nurkade ehitamine ja betoneerimine. Nii on kindel, et maja saab igati kvaliteetselt püstitatud ja järgmise maja ehituseks klient enam abi ei vaja.

www.thermomaja.ee

www.z500.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785