Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 7. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu kavandab kuni 6000 inimest mahutavat suurhalli

Foto: Salto
Tartu linna ja aktiivsete linnakodanike eestvedamisel planeeritakse Tartusse multifunktsionaalset halli Arena Tartu. Üks ideelahendus näeb ette maailmas unikaalset liigutatava vahelaega suurhalli loomist.

Uudne suurhall looks Tartule kui tulevikku vaatavale linnale omased võimalused ning tooks siia suursündmused, mida inimesed täna Tartust väljapoole otsima lähevad, leiavad projekti toetajad. 

Arena Tartu idee üks eestvedajatest Teele Arak rääkis, et Tartu on oma arengukavas seadnud eesmärgiks parandada tartlaste elukvaliteeti ning muuta Tartu atraktiivsemaks investoritele ja linna külalistele. “Tartus on potentsiaali palju suuremaks ja jõulisemaks arenguks, kui täna on suudetud realiseerida. Me näeme, et Tartu linn areneb, ent hetkel puudub terviklahendus, mis ühendaks Tartu trumbid nagu IT, meditsiin, teadus ja sport. Seepärast on meil raske olla maailma mastaabis konkurentsivõimeline, kaasata investoreid ning suurendada turistide arvu. Tartu suurim miinus on täna, et me pole nähtavad suurürituste korraldajatele ega vasta nende ootustele, kuigi meie kodulinnal on kõik eeldused olemas.”

Arena Tartu mahutaks enam kui 3000 inimest konverentsile ja rohkem kui 6000 inimest kontserti või spordisündmust jälgima.

Arena Tartu arendamiseks on Kuu Arhitektid ja Salto Arhitektid loonud kaks eskiisprojekti, millest viimane näeb ette liigutatavat vahelage.

Arena Tartu teise eestvedaja, Tanel Teini sõnul näeb Salto Arhitektide eskiisprojekt ette, et kahetasandilises multifunktsionaalses hallis saab ühel ajal korraldada väga eripalgelisi üritusi, kohandades maja vastavalt osalejate arvule: “Kontserdi toimumine alumisel korrusel ei välista 3200 m2 pinnal spordisündmuse toimumist teisel korrusel, ühe konverentsi toimumine ei välista teist jne. Ürituste iseloomust sõltuvalt nihutatakse Arena vahelagi sobivasse asendisse tänu millele kasvab või väheneb pealtvaatajate arvu mahutavus esimesel või teisel tasapinnal.”

Ehitusmaksumus kuni 46 miljonit eurot

Kuu arhitektide nägemuse kohaselt võiks hall kerkida suurusjärgus 32 miljoni euro eest Roosi 89 krundile. Salto Arhitektid näevad aga suurhalli Puiestee tänava ääres. Nende kalkulatsiooni kohaselt oleks halli maksumus 46 miljonit eurot.

“Salto Arhitektide nägemus on 36 000 ruutmeetrit suurem kui Kuu arhitektide projekt. Salto projekti tugevuseks on lisaks hallile kasutatavad lisapinnad, kus leiaksid oma koha näiteks ettevõtjad, kelle büroopinnad annavad majale 24/7 eesmärgi ja garanteerivad maja igapäevase toimimise,” rääkis Tein.

Mapri Ehitus OÜlt võetud hinnakalkulatsioon näitas, et Salto Arhitektide eskiisprojekti elluviimine maksaks täna suurusjärgus sarnaselt Kuu arhitektide nägemusele. “Kui täna ehitama hakata, viiks Mapri Ehitus OÜ esmase hinnakalkulatsiooni kohaselt Salto Arhitektide eskiisprojekti ellu 37 miljoni euro eest.”

Suurhalli külje alla on planeeritud ka 1200 m2 suuruse perekeskuse ehitamine, mis hõlmaks mitmeid meelelahutuslikke tegevusi igas vanuses pereliikmetele.

Arena Tartu vajadust nägid ka ligi tuhat tartlast, kes toetasid 2015. aastal Tartu kaasavas eelarves halli loomist suurima häälte arvu ja 70 000 euroga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785