5. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avalik sektor palkab ettevõtteid, erasektor inimesi

Infragate Eesti Tallinna kontor on kolimas Tallinna Teaduspargi Tehnopol uutesse ruumidesse ning samal ajal on käimas meeskonna värskendamine ja uute talentide otsimine.
Foto: Infragate
Kui avalikus sektoris tellitakse projekteerimis- ja ehitusjärelevalvetööd peamiselt riigihangete kaudu, siis erasektoris on teised põhimõtted – seal on oluline konkreetse ettevõtte või inimese usaldusväärsus ning pigem eelistatakse pikaajalisi koostööpartnereid, kui iga projekti puhul hakata uue teenusepakkujaga tutvuma.

Kui avalik sektor palkab ettevõtte, kes töö ära teeks, siis erasektor soovib inimesi, kellega igapäevaselt suhelda ja koostöös parim tulemus saavutada.

 

 

„Avalikku sektorit seovad valikute ja otsuste tegemisel kindlad reeglid ning subjektiivne otsustamine on tehtud riigihankeseadusega ja omavalitsuses kehtestatud hankekorraga võimatuks,“ räägib riigiasutuste ja eraettevõtetega koostöö erinevustest aastaid avalikule sektorile projekteerimise ja omanikujärelevalve teenust pakkunud Infragate Eesti ASi juhatuse esimees Jüri Ligi. „Ehk lihtsustatult võib öelda, et erasektor ootab partnerilt sisukat kaasarääkimist kogu projekti vältel. Avalik sektor on rohkem orienteeritud lõpptulemusele, sest hankes paika pandud lepingutingimused on kinnitatud ega kuulu hilisemalt läbirääkimistele,“ selgitab Ligi.

Ta lisab, et poolteist aastat tagasi sisenes Infragate Eesti oma tegevuse laiendamiseks ning uutele väljakutsele vastu minekuks erasektori ehitusturule ning võib nüüd nentida, et otsus oli õige. „Pikaajalised kogemused avalikus sektoris on meid karastanud ning oleme aru saanud, et kuigi tegemist on väga erinevate lähenemistega, on meietaolisel ettevõttel mõlemale sektorile palju pakkuda.“Erasektori ehitusobjektide arendusturule lisandub küll igal aastal uusi tegijaid, kuid samas on seal palju juba aastakümneid toimetanud ettevõtteid, kellel on olemas pikaajalised väljakujunenud partnerid. „Kõige keerulisem on erasektoris konkreetse lepinguni jõuda. Kui avalik sektor palkab ettevõtte, kes töö ära teeks, siis erasektor soovib inimesi, kellega igapäevaselt suhelda ja koostöös parim tulemus saavutada. Tänu sellele panustame väga palju personaalsusele ja soovime olla koostööpartner, kes on tulnud selleks, et jääda.“Samuti on erasektori kliendil võimalik olla protsessi käigus paindlikum ning nii projekteerimise kui ka järelevalvepartnerilt oodatakse kaasamõtlemist ja tähelepanu juhtimist aspektidele, millele arendaja ei pruugi ise tulla. Avalikus sektoris tuleb väga täpselt jälgida seadusi ning ettekirjutusi ja projekti muutmisele ehitusprotsessi käigus nii palju vabadust pole antud.

 

Infragate Eesti tugevuseks nii projekteerimises kui ka järelevalveteenuses on suur kogemustepagas – referentse leidub alates koolidest, korter- ja sotsiaalmajadest, KredExi toel rekonstrueeritavatest korruselamutest ja haiglatest kuni infrastruktuuriobjektideni nagu katlamajad, vee- ja reoveepuhastid, torustikud ja tuulepargid. Eritöödeks vajalikud erialainsenerid on ettevõttes endas olemas, olgu tegemist siis üldehituse-, elektri-, vee-, kütte- või ventilatsiooniprojektidega. Tegu on ühega vähestest Eesti ettevõtetest, mis pakub nii projekteerimisteenust kui ka ehituse omanikujärelevalveteenust. Ja lisaks on kõik erialainsenerid olemas nende enda majas, säästes allhanke kaasamisest. www.infragate.ee

Peale erasektori ehitusturule sisenemise on ettevõttel uudiseid veelgi: õige pea kolitakse Tallinna kontor Mustamäele Tallinna Teaduspargi Tehnopol uutesse ruumidesse, avamisel on uus koduleht ning käimas on meeskonna värskendamine ja uute talentide otsimine. Lisaks Tallinnale on ettevõttel kontor Tartus ja tütarettevõte Lätis, et pakkuda partneritele projekteerimis- ja järelevalveteenust lõunanaabrite juures.

Infragate

15 aastat kogemust ehituse omanikujärelevalvaja ja projekteerijana;Teostatud umbes 1400 projekti;Tehtud ehituse omanikujärelevalvet 298 720 m2 hoonete netopinnale ja 2585 km torude ehitusele.

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785