Materjalitootjate kasumlikkus mullu vähenes

Poorbetoonplokkide tootmine Aeroci tehases.
Poorbetoonplokkide tootmine Aeroci tehases.

2016. aasta kujunes ehitusmaterjalide tootjate jaoks positiivseks. Mahuline kasv oli päris korralik, mõne tooterühma kasv ületas 10%, sest koduturg nõudis senisest enam materjale. Ehitusmaterjalide hinnaindeks oli paraku negatiivne.

Arvestades, et sisendite hinnad kasvasid (keskkonnatasud, kütus, tööjõud jms), tähendab see ettevõtete kasumlikkuse vähenemist. Jooksva aasta suhtes ollakse järjekordselt lootusrikkad, eriti ootame kasvu taristuehituselt, mis eelmisel aastal mahult hoopis kahanes.

2016. aastal kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive 453 miljoni euroni: see 10% võrra võrreldes eelmise aasta sama ajavahemikuga.

Teistest enam müüdi betoonelemente, liiva, killustikku ja betoonisegu. Tublid kasvunumbrid olid ka soojustusmaterjalidel, kuivsegudel ja seinamaterjalidel. Keerulisemalt möödus eelmine aasta sillutuskivide ja katusematerjalide jaoks.

 2016. aastal eksportisid meie ehitusmaterjalitootjad toodangut 154 miljoni euro eest, mis on veidi enam kui eelmisel aastal. Enamuse oma toodangust viis Eestist välja rippfassaade tootev ja ehitav AS Metus-Est, aga samuti ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS Nord ning uksetootjad OÜ T-Tammer ja AS Saajos. Endiselt on väga tublid betoonelementide eksportijad: OÜ TMB Element, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement, AS E-Betoonelement.

Poole või enama oma ehitusmaterjalialasest käibest on eksportinud akende-uste tootjad AS Viking Window, AS Malmerk Fassaadid ja AS Saku Metall Uksetehas, plasttorude valmistaja OÜ Haka Plast, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide tootja AS Aeroc Jämerä ja betooni lisandite valmistaja OÜ Remei Baltica. 

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on endiselt vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

 

Osale arutelus

  • Enno Rebane
    Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed