Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raske tee Põhjamaade turule

Eesti klaasfassaadide tootja Metuse töö kuulutati Rootsi parimaks klaashooneks 2016.
Foto: Metus Est
Eesti ehitussektori ettevõtete ekspordipotentsiaalist Põhjamaade turul on põhjust rääkida järjest konkreetsemalt. Puitmajatootjate edu Norras või ehitusmaterjalitootjate õnnestunud lepingud Soomes ja Rootsis panevad küsima: ehk on just nüüd õige aeg teha viimane tõuge ning pingutada ühiselt ka eesti ehitaja-peatöövõtja läbilöögi nimel?

Eelmisel aastal kuulutati AS Metuse-Est teostatud töö Stockholmi ehitusmessil Rootsi parimaks klaashooneks 2016. Juhan Toots selgitab, et keerulise objekti ja tellimuse edu taga oli tihe koostöö projekteerija arhitekti White Arkitekter AB, tellija Chalmersi Tehnikakõrgkooli, peatöövõtja Skanska Swrige AB ning Metuse-Esti vahel. Sarnane tihe koostöö iseloomustab ka Metuse teisi edukaid projekte, näiteks Helsingis 13 000m2 klaasipinna haigla renoveerimisprojekt, kus arhitektidega otsiti enne tootmise algust õigeid lahendusi õige pikalt nii et kogu projekti kestus oli Metuse jaoks umbes kaks aastat.

Rootsi suunalt küsitakse Juhan Tootsi kinnitusel küllalt palju ka tooteid, mida Metus ei tooda ning ollakse valmis tellima ka veelgi terviklikumat lahendust, ent Tootsi sõnul ettevõte sellega riskima ei hakka. „Oleme loobunud, sest on päris suur riskikoht, asudes vahendama toodet ja ettevõtet, keda me ei tunne.” Tema sõnul on ühispakkumiste asemel mõttekam Põhjamaa turule üritada siseneda ettevõtetel iseseisvalt, alustades vajadusel korral väiksematest objektidest ja nõnda referentsi kogudes samm-sammult areneda. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785