Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 10. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauschmidt läheb pankrotti

Foto: Meeli Küttim
Saneerimist üritanud Bauschmidt esitas kohtule pankrotiavalduse. Esimene kohtuistung pankrotiavalduse läbivaatamiseks toimub aprilli alguses. Pankrot ootab ees ka Bauschmidti Läti ehitusfirmat.

Ajutise pankrotihalduri vandeadvokaat Veli Kraavi hinnagul on ettevõttel enam kui 100 võlausaldajat. Kohustusi on Bauschmidti 4 miljonit eurot, ilmselt suureneb võlg tingimuslike nõuete tõttu. 

Bauschmidti kogu vara väärtus ulatub praegu kahe-kolme miljoni euro kanti, hindas Kraavi.

Bauschmidti kontserni osa lülisid,näiteks Soome tütar ja Baumost jätkavad tööd, kinnitas ajutine pankrotihaldur, vandeadvokaat Veli Kraavi. Läti sidusfirma SIA Bauschmidt esitas kahjumis objektide tõttu pankrotiavalduse. Läti firmal oli mullu kaks objekti, ühele sai saatuslikuks bürokraatia, teisel vedas alt koostöö tellija ja järelevalvega. Võlad jäävad alla 100 000 euro.

Ettevõtte omanik Mait Schmidt rääkis Äripäevale, et omal moel tuli pankrot seetõttu, et kõik asjad läksid väga hästi. „Tahtsime ehitada suuri maju Tallinnas, saime neid ehitada. Tahtsime ehitada välismaal – saime ehitada Lätis, Leedus ja Soomes. Tahtsime ehitada sildasid ja viadukte – suutsime osta K-Mosti. Tahtsime ehitada infrat – saime trammiteede suurepärase lepingu,“ rääkis Schmidt. „Aga seda kõike oli liiga palju. Sellest tuligi ebaõnnestumine. See on nii nukker, et …“

Kraavi hinnangul tõmbasid Bauschmidti vee alla vaidlus arendaja Endoveriga ja paar kahjumlikku objekti. Samuti julge laienemine. „Suurelt ette võetud asjad. Väga suur puhvrit ka ei olnud, millega võimalikke auke katta. Maksejõuetuse põhiline põhjus on miinuses objektid, millega Bauschmidt hävis.“ Ka saneerimisest teatamine tekitas Kraavi sõnul negatiivsema efekti, kui Bauschmidti inimesed oletasid. Tellijad lõpetasid eri põhjustel lepinguid, samuti ei laekunud maksed. Loe täismahus artiklit Äripäevast.Bauschmidti saneerimiskatse kohta saad lugeda siit ja siit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785