Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lasita Maja disainikonkursi peaauhinnad noppis Poola arhitekt

Võidutöö: Poola arhitekti Aleksandra Wódka-Kaszubska kavand „Alucoli”.
Lasita Maja rahvusvahelisele aiamajade disainikonkursile esitati poolsada tööd 24 riigist. Võitjaks kuulutati Poola arhitekti Aleksandra Wódka-Kaszubska kavand „Alucoli”, teatas võistluse kaaskorraldaja arhitekt Tiit Sild.

Auhinnalise eripreemia said Ognyan Parvanov Krastev Bulgaariast ning Sven Aretz, Roman Kru?kel, Sophie Schulten Saksamaalt. Žürii märkis ära veel kaks projekti, mille autorid olid Miguel Huelga de la Fuente ja Iria de la Pe?a Mendez Hispaaniast ning Matthew Springett, Alex Taylor, Harrison Dunn, Kate Slattery, Jacob Valvis Ühendkuningriikidest.

Tiit Silla sõnul korraldatakse Eestis arhitektuurivõistlusi tihti, kuid enamasti mõne suure kontserdimaja või linnaväljaku tegemiseks. „Lasita Maja võistlus keskendus väiksele moodulile ehk aiamajale ning oli selles mõttes eriline. Tulemus jääb inimeste aedadesse paljudeks aastateks ning seetõttu mõjutab see paljude inimeste elukeskkonda.”

Žürii lähtus oma otsuse tegemisel sellest, et konkursi võidutööd oleksid lihtsasti toodetavad, et need lisaksid olemasolevale turule lisandväärtust ning et neil oleks piisavalt potentsiaali tõusta uueks müügihitiks. Žüriisse kuulusid Lasita Maja esindajad Stefan Straif (Austriast) ja Franck Mauxion (Prantsusmaalt) ning Eesti arhitektid Sille Pihlak, Karli Luik ja Raul Kalvo.

Žüriiliige ja arhitekt Sille Pihlak ütles, et sellise konkursi korraldamine näitab, et Lasita Maja oskab väärtustada head disaini. „Eestil võikski tekkida oma käekiri läbi selliste väikevormiliste struktuuride, selle asemel, et kopeerida alpi maastiku palkmaju. See võistlus oli esimesi samme selles suunas, et me ei vii puitu toorainena välja, vaid materjal väärtustatakse läbi disaini enne, kui see Eestist välja läheb.”

Kõigi plaanide kohaselt peaks võidutöö prototüüp valmima lähema poole aasta jooksul ning osta saab seda ilmselt juba aasta pärast.

AS Lasita Maja on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis asutati Tartus 1998. aastal ning millest on tänaseks arenenud Euroopa üks suurimaid aiamajade tootjaid. Lasita Maja annab tööd rohkem kui 200-le inimesele, tootes aastas kokku umbes 40 000 erinevat ehitist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785