Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektuuribienaali puidust installatsiooni ehitab Belgia arhitekt

Foto: Paviljon ehitatakse Tallinnasse arhitektuurimuuseumi ette 2017. aasta augustis.
Tallinna Arhitektuuribiennaali linnainstallatsioonide programmi võidutööks osutus Belgia arhitekti Gilles Retsini võistlustöö "Digital Building Blocks", mis pakub ristkihtpuitplaatidest kergkonstruktsiooni näol välja uuenduslikku kasutusviisi liimpuitkilpidele.

Konkursi eesmärk oli pakkuda alustavatele arhitektidele välja võimalust kavandada ja ehitada sügisel toimuva TABi ajaks Tallinna südamesse installatsioon, mis kasutab tänase arhitektuurimõtte kõige värskemate ideede teostamiseks Eesti puidutööstuse tehnoloogiat ja võimalusi. 

Tihedas rahvusvahelises konkurentsis võitjaks tulnud Gilles Retsin on Londoni arhitektuuri- ja disainibüroo Gilles Retsin Architecture asutaja. Büroo on on saanud tuntuks provokatiivsete ettepanekutega rahvusvahelistel konkurssidel ning töötab hetkel teiste projektide seas ka 10000m2 suuruse muuseumiprojektiga Hiinas. Retsin on lõpetanud Londoni maineka Architectural Association arhitektuurikooli. Lisaks tööle oma büroos juhib Retsin uurimisrühma UCL/ Bartletti Arhitektuurikoolis ning on ka Ida-Londoni Ülikooli vanemlektor. Ta on olnud ka Taxase A&M University külalisprofessor ning on andnud loenguid erinevates ülikoolides üle maailma. Retsini töö on osa Pariisi Pompidou Keskuse püsiekspositsioonist ning seda on näidatud muuhulgas ka New York’i Kunsti- ja Disainimuuseumis, Vitra Disainimuuseumis ja Zaha Hadidi galeriis.Teisele kohale tulid Tom Svilans ja Paul Poinet (Taani), kolmandaks FLOW Architecture (Suurbritannia) ning žürii äranimetamise pälvisid APPAREIL (Hispaania) ja LINKSCALE (Suurbritannia).

Rõhk on disainiuuendusel

TAB 2017 installatsiooniprogrammi kuraatorid, arhitektid Sille Pihlak ja Siim Tuksam avaldasid heameelt esitatud tööde erisuguse käekirja ja materjali uudse kasutuse üle. "Retsini töö tõusis esile kuna lisaks esmaklassilisele disainile ja tehnoloogilisele innovatsioonile suutis ta võtta ka tugeva seisukoha puitehituse tuleviku osas, väites, et arhitektuurne disain ja pragmaatilised kaalutlused võivad kompromissi leidmise asemel jõuda sümbioosini. Kui mitmed konkursil esitatud tööd pakkusid välja tehnoloogilisi uuendusi, siis võidutöö puhul on rõhk just disainiuuendusel, mis põhineb juba eksisteerivatel algoritmilistel protsessidel ja on seetõttu lihtsamini laborist tööstusesse skaleeritav," selgitas Tuksam.

Žürii liikme, Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul oli tegu eeskätt noortele, eksperimenteerimisjulguse ja avalikku ruumi ehitamise ambitsiooniga arhitektidele suunatud konkursiga, kus hinnati eelkõige idee ja seda toetava tehnilise lahenduse sünergiat. "Konkursi tulemusena sündiv paviljon Rotermanni soolalao ette võibki olla tegijate esimene tõsine katsetus ehitamisel füüsilises ruumis. Gilles Retsini töö oli selge kriitilise alatooniga kaasaegse robottehnoloogial põhineva vormikultuuri aadressil, mis tihti päädib pelgalt vaatemängulise väändunud maailma tekkega. Tema odavale ja lihtsale modulaarsele süsteemile üles ehitatud projekt räägib tehnoloogia ja nutika disaini abil loodavast sotsiaalsest väärtusest, võimalusest välja töötada uusi kiireid lahendusi näiteks nii elamute kui erineva ajutise iseloomuga varjupaikade ehitamiseks. Tema paviljon mitte ei näi mängulisena, vaid selle loomis- ja ehitusprotsess ise on mäng, modernistliku legomaailma kaasaegne versioon," kirjeldas Ojari võitnud tööd.

Paarsada osalejat

Rahvusvaheline avatud konkurss tõi rohkem kui 200 osalejat, kes soovisid luua ajutise iseloomuga väliinstallatsiooni. 16 arhitekti pääsesid võistluse teise vooru ja esitasid oma kavandid, kasutades innovaatiliste Eestis tegutsevate puitmajatootjate tootmisvõimalusi. Võistluse eesmärgiks oli toetada sünergia tekkimist puidutööstuse ja uuenduslikult mõtlevate disainerite ning arhitektide vahel. 

Võistluse žüriisse kuulusid TAB2017 peakuraator Claudia Pasquero, Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari ja Martin Tamke (CITA KADK).

Paviljon ehitatakse Tallinnasse arhitektuurimuuseumi ette 2017. aasta augustis ning see jääb avatuks kuni 2019. aasta arhitektuuribiennaalini. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785