Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 23. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marek Hergauk: 4D mudel on tänane reaalsus

Marek Hergauk
Foto: Raul Mee
Merko Ehitus Eesti AS-i värske üldehitusdivisjoni juht Marek Hergauk ütleb, et kuigi ehitatakse ikka jooniste, mitte mudeli põhjal, aitavad ehituse infomudelid kõvasti raiskamist ära hoida. Merkos on ühe pilootprojekti puhul juba kasutusel 4D mudel, kus sees on ka ajagraafik.

28. veebruaril Tallinnas Öpiku majas toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil "BIM kui terviklik protsess" teeb ülevaate BIMi võimaluste kohta erinevate Merko Ehitus Eesti objektide näitel Merko Ehitus Eesti AS BIM mudelprojekteerimise spetsialist Alan Väli.

Juttu tuleb Telia majast, T1 kaubandus- ja meelelahutuskeskusest, Poordi Residentsist, Tallinki Tennisekeskusest ja Noblessneri sadamalinnakust.

4D mudelitest ehitusjuhtimisel räägib AS Maru Ehitus arendusdirektor Margo Dengo. 

Pane ennast kirja SIIN.

Võta ka kolleeg või tellija kaasa: kolmele osalejale kehtib soodushind!

„Mudelit oleme aktiivselt kasutama hakanud just seetõttu, et torude ja teiste kommunikatsioonide paigaldamise kitsaskohad ja vead enne üles leida kui objektil nende paigaldamiseks läheb. Oleme huvitatud, et töö saaks korralikult tehtud ning näeme, et mudeli kasutamine on aina enam selle lahutamatu osa,” kinnitab Merko värske üldehitusdivisjoni juht Marek Hergauk.

Enne üldehitusdivisjoni juhi koha üle võtmist oli Marek Hergauk kuni 2016. aasta lõpuni Maakri kõrghoone ehituse projektijuht. Maakri kõrghoone projekti puhul on Hergauki kinnitusel pandud mudelisse nii ehitus kui eriosad.

Tema sõnul käib töö mudeliga põhimõttel, et kuna selle kaudu tulevad võimalikud kitsaskohad projektis kergelt esile, siis regulaarsetel mudelikoosolekutel vaadatakse need üle, fikseeritakse ära ning nii selguvad projekteerijale kerge vaevaga ülesanded, mida järgmiseks korraks parandada.

„Mudeli järgi me ei ehita, ehitame ikka jooniste põhjal, aga mudel aitab kõvasti raiskamist ära hoida ja võimalikke konflikte leida,” selgitab Marel Hergauk.

Hergauk ütleb, et Maakri projektimeeskonnas viiakse läbi mudeli koolitusi ning eesmärk on jõuda sinna, et ka objektijuhtide ja töödejuhataja tasemel asutaks aktiivselt mudelit kasutama.

„Merko peamajas on ametis kaks vaid sellele spetsialiseerunud spetsialisti ning meil ettevõttes ühes pilootprojektis ka juba 4D mudel, kus ka ajagraafik sees. Selline on tegelikult juba tänane reaalsus,” kinnitab Hergauk.

Loe täispikkuses artiklit Maakri kõrghoone ehitusest SIIT.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785