Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalaranna arhitektuurivõistluse võitis Kadarik Tüür

Foto: Kadarik Tüür
Kalaranna tn 1 kinnistu arhitektuurivõistlusele laekunud üheteistkümne töö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid OÜ võistlustöö “Kesk-Küla”, mille autorid on Mihkel Tüür, Ott Kadarik, Viktoria Andrejeva, Marleen Stokkeby, Harri Kaplan, Kristi Tuurmann, Katerina Veerde ja Raul Kalvo.

Žürii hindas Kadarik Tüür Arhitektid OÜ “Kesk-küla” töös tugevat ja selget üldist kontseptsiooni, millel on omanäoline linnaehituslik idee lahtise hoonestuse ja kvartalisisese osaliselt kaetud väljakuga, mida läbivad läbimõeldud liikumissuundadega jalgteed. “Kesk-küla” arhitektuurne lahendus arvestab Kalaranna potentsiaali kesklinnaliku äritänavana. Hoonestuse puhul hinnati nii katuseaedade ja rõdude lahendusi, mis arvestavad, et ala on eri tasapindadelt hästi vaadeldav, kui ka seda, et enamikel korteritest on head vaated, kas merele, väljakule või tänava-alale.

Arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid OÜ võistlustöö “Kesk-Küla” autor Mihkel Tüür sõnas, et nende arhitektuurse kontseptsiooni aluseks oli kvartalisse tekkiv südamik, mis looks linnaruumi täiendava väljaku. “Kalaranna kvartalis säilib Tallinnale omane rannapromenaad, kuid lisaks on ka kvartali-sisene väljak, mida ümbritseb 12-hoonest koosnev linnakeskkond,” rõhutas Tüür. Ta lisas, et hoonete ruumiline asetus võimaldab luua kortereid, kust avanevad vaated vähemalt kahes suunas, millele lisavad väärtust avarad rõdud ja katuseterrassid. “Kesk-küla töös oli teine oluline rõhuasetus läbimõeldud pargi- ja ranna-alal ja jahisadamal, mis tekitab võimalikult paljudele inimesele otsese ligipääsu merele.” 

Arhitektuurivõistluse III koha vääriliseks tunnistati Arhitektuuribüroo Pluss võistlustöö “Merekodu” ja arhitektuuribüroo Kolm Pluss Üks OÜ võistlustöö “Marmelaad”. 

Žürii hinnangul pakub “Merekodu” ideekavand piirkonnale välja selgelt eristuva arhitektuuristiili, mis samas haakub ka Kalamaja ja kesklinna vanema hoonestusega. Hooned on kujundatud vanalinnalikult, kuid samal ajal modernselt. Žürii positiivse tähelepanu pälvisid nii katuseterrassid kui ka läbi kahe tasapinna korterid ning lisaks ka õnnestunud lahendus, mis säilitas rannaala praktiliselt tänasel kujul. Kuigi hoonestusala oli tugeva kontseptsiooniga, leidis žürii, et planeering ja hoonete plaanilahendused ei olnud võrdväärselt tugevad.

Võistlustöö “Marmelaad” puhul hindas žürii tööstuspärandist inspireeritud üldist kontseptsiooni, mille hoonestus oli ratsionaalne, luues Kalaranna tänava poole ühtse tänavaruumi ja arvestades, et mere pool oleks hoonestus tugevalt liigendatud. “Marmelaad” on teistest samas suunas lahendatud töödest tugevama strukturaalse ideega, kuid tervikuna jäi siiski võidutööga võrreldes liiga formaalseks, sest keskkond oli üksluine.

Žürii otsustas välja anda ka kaks eripreemiat arhitektuuribüroo Stuudio Tallinn tööle “Pärandmaastik” ja arhitektuuribüroo Didrihsons un Didrihsons SIA tööle “Klaiva”.

“Pärandmaastik” töö eristus mitmekihilise läbimõeldud maastikulahendusega, millega säilitati looduslik, kuid võimendatud ranna-ala, kui piirkonna kõige tugevam element.

“Klaiva” arhitektuurse lahenduse puhul hindas žürii tugeva iseloomu ja planeeringuga hoonestust, mille plastiline liigendus on loodud nii majablokkidel kui ka katusemaastikul. Töö oli eristuva mastaabitunnetusega.

Kõikide arhitektuurivõistluse töödega on võimalik tutvuda 22.veebruarist – 26. märtsini Eesti Arhitektuurimuuseumis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785