14. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas finantseerida BIMi kasutuselevõttu?

Jarmo Liiver, KredExi ettevõtlusdivisjoni juht.
Foto: Andres Haabu
KredEx pakub sellest aastast uusi lahendusi tehnoloogiliste ja digitaalsete lahenduste finantseerimiseks, sihtasutuse ettevõtlusdivisjoni juhi Jarmo Liiveri sõnul on neilt abi saanud ka paljud ehitussektoriga seotud ettevõtted.

Jarmo Liiver räägib 28. veebruaril Tallinnas Ülemiste City Öpiku majas konverentsil "BIM kui terviklik protsess" teemal, kuidas finantseerida uusi tehnoloogilisi ja digitaalseid lahendusi KredExi ja panga abiga. 

Esinevad veel Silver Ader ja Margus Sarmet RKASist, Alan Väli Merko Ehitus Eesti ASist, Andrus Väärtnõu Noblessner Arendus OÜst, Margo Dengo ASist Maru Ehitus, Karin Sillmann, Ivo Jaanisoo, Risto Vahenurm ja Virgo Sulakatko majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist, Viljar Meister Tallinna linnakantseleist, Aivo Salum maanteeametist ning Aleksandr Zirk Innopolis Insenerid OÜst.

Soodushind kuni 21. veebruarini 239 eurot + km. Vaata kava ja pane ennast kirja SIIN.

Millised on KredExi võimalused uute tehnoloogiliste lahenduste finantseerimiseks?

Võimalusi on mitmeid, kõik oleneb sellest, millises faasis ettevõte on ning mida parasjagu finantseerida soovitakse. Alustavale ja kuni kolm aastat tegutsenud ettevõttele sobib investeeringute ja käibevahendite rahastamiseks KredExi Stardilaen.

Oleme kokku puutunud inimestega, kellel on tugev valdkondlik kompetents, vajalikud kogemused ja kontaktid ning kes on otsustanud luua oma firma. Ainuke, mille taha ideed jäävad, on omavahendid või laenu saamiseks piisavate tagatiste puudumine. Möödunud aastal vähendasime Stardilaenu omavastutust ja suurendasime võimalikku laenusummat. Ettevõte saab nüüd laenata kuni 100 000 eurot, kasutades ainukese tagatisena enda isiklikku käendust maksimaalselt kuni 25% laenusummast. Ligikaudu 50 uut ettevõtjat alustab iga-aastaselt oma idee realiseerimist tänu Stardilaenule.

Ehitussektori puhul kasutatakse KredExi teenustest enim laenukäendust. Kuna sektoris on tavapärane küsida erinevaid garantiisid – näiteks ettemakse-, täitmis- või garantiiaja garantiid –, siis nende tagatisena kasutatakse tihti KredExi käendust. Oleme aidanud finantseerida Eesti ettevõtete projekte nii siin kui ka sealpool piiri. Laenukäendus on suunatud ettevõttele, mis vajab oma tegevuseks täiendavat finantseerimist pangalt või liisinguettevõttelt.

Laenukäendus aitab, kui ettevõte soovib kasutada pangalaenu, liisingut või pangagarantiid, kuid selle väljastamiseks puuduvad piisavad tagatised või tegutsemisajalugu. Teinekord soovivad ettevõtted laenukäenduse toel saada täiendavat finantseerimist just uute tehnoloogiate juurutamisega seotud investeeringute tegemiseks ja kasutada vabasid vahendeid muude projektide rahastamiseks või käibevahenditena.

Lisaks juba nimetatule, pakub KredEx ka tehnoloogialaenu ja kapitalilaenu. Tehnoloogialaen on suunatud ekspordile orienteeritud töötleva tööstuse, mäetööstuse, elektrienergia tootmise, ülekande ja jaotuse ning jäätmetöötluse ja -kõrvalduse ettevõttele, mis investeerib masinatesse ja seadmetesse. Kapitalilaen on suunatud ärimudeli toimimist tõestanud ettevõttele, mis kavandab investeeringuid arengusse ning tegevusmahtude kasvu. Kõik nimetatud teenused sobivad uute tehnoloogiliste lahenduste finantseerimiseks. Näeme, et arenguhüppeks vajalike muudatuste tegemiseks jääb ettevõtetel tihti puudu tagatistest või kapitalist.

Milliste lahenduste kasutamist toetatakse?

Piiranguid pole, aga eks konkreetne lahendus sõltub ettevõtte sektorist ja vajadusest. KredEx saab siiski abiks olla eelkõige finantseerimisel.

Kes abi saavad?

Üldjuhul saavad meie teenuseid kasutada kõik Eesti ettevõtted. Vaid mõned üksikud tegevusalad oleme välistanud ning infot nende kohta leiab meie kodulehelt.

Mida ehitajad ja ehituse tellijad peaks konkreetsetest lahendustest kindlasti veel teadma?

KredExi klientide hulgas on palju ehitusettevõtteid või valdkonnaga seotud ettevõtteid. Oluline on teada, et meie teenuste taotlusprotsess käib üldjuhul läbi panga ehk ettevõtja jaoks mingit lisavaeva ei kaasne ja kõige lihtsamini saab teenuste kohta infot oma kliendihaldurilt pangas.

Autor: Mariliis Pinn Ehituse erilehe toimetaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785