7. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Riigihanke käsiraamatu värskeid täiendusi

Oluline riigihankes osalejaid puudutav muudatus on see, et hankelepinguid saab uute direktiivide kohaselt muuta palju lihtsamalt, kui see praegu kehtiva seaduse järgi on võimalik, kirjutab Äripäeva Riigihanke käsiraamatu 64. täiendus.

Riigihanke käsiraamatu kodulehekülg on http://kasiraamat.ee/et/riigihange.

Käsiraamatu täiendusi saate veebis lugeda varem kui paberil. 

Käsiraamatu veebis täiendati:

ptk 5.9.1. Hanketeade

ptk 10.2.1. Hankelepingu muutmise alused

ptk 11.2. Vaidlustuse ja kahju hüvitamise taotluse esitamise tähtajad ja nõuded

Riigihanke käsiraamatu järgmine täiendus ilmub aprillis 2017.

Edaspidi:

riigihanke maksumuse määramine ja osadeks jagamise reeglid;

pakkuja kvalifitseerimine ja hankepass;

hankemenetlusest kõrvaldamise uued alused

Ei ole saladus, et uute EL-i riigihanke direktiivide (kui saab veel uuteks nimetada 17.04.2014 jõustunud direktiive) ülevõtmise tähtajaks oli kaks aastat.

Seega hiljemalt 18. aprillil 2016 pidi jõustuma uus riigihangete seadus, mis on aga endiselt veel riigikogu menetluses. Pole ka vaidlusteemaks, et uute riigihangete direktiivide mõte on lihtsustada nii pakkujate kui ka hankijate elu.

Oluline riigihankes osalejaid puudutav muudatus on see, et hankelepinguid saab uute direktiivide kohaselt muuta palju lihtsamalt, kui see praegu kehtiva seaduse järgi on võimalik. Paljudel juhtudel on leitud struktuurivahendite kasutamise rikkumistena just nimelt hankelepingu muutmised, mis on ka raha tagasiküsimise aluseks, seepärast on oluline teada, mida direktiivid lubatud muudatustena käsitlevad (vt täpsemalt ptk 10.2.1), et oleks võimalik nimetatud alused hankelepingusse kirjutada.

Tähtis on meeles pidada, et kui hankelepingusse on muutmise võimalus sisse kirjutatud, ei ole edaspidisel hankelepingu muutmisel lepingus ettenähtud tingimuste järgi enam tegemist reeglite rikkumisega. Seda, mida direktiivid lubavad, kuid mis ei ole veel seaduses kirjas, saab sisse kirjutada hankelepingusse. 

Pakkumuse tagatise andmisel on pakkujale oluline teada, et ta saab hankijale tagatiseks antud raha tagasi kohe, kui on selgunud, et ta enam hankemenetluses ei osale. RHS-i praegune sõnastus sellist lähenemist ei toeta, sest näeb ette vaid teatud juhtudel tagatise kohese tagastamise hankemenetlusest kõrvale jäänud pakkujale.

Õiguskantsleri tegevuse tulemusena on antud uus suunis, mille kohaselt ka juhtudel, kui RHS-s sätestatud sõnaselged pakkumuse tagatise tagastamise alused ei ole veel kohaldunud, tuleb tagatis õigusriigi põhimõtte alusel tagastada pakkujale kohe pärast seda, kui pakkuja hankemenetlusest kõrvalejäämine on selgunud (vt ptk 7.1.4).

Hanketeate muutmisest ja vaidlustamise uutest detailidest saab lugeda ptk-dest 5.9.1 ja 11.2.

Autor: Tuulikki Laesson Riigihanke käsiraamatu peatoimetaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785