Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 7. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Astlanda juht: salaretsepti pole, edu pandiks on kollektiiv

Kaupo Kolsar
Foto: Raul Mee
Astlanda Ehitus on üks vähestest ehitusfirmadest, mis pürgis täna avaldatud Äripäeva käibe ja kasumi TOPis konkureerima arvukate hulgimüügi- ja kinnisvara haldamisega tegelevate firmadega. “Meie kahjuks ja konkurentide õnneks meil mingit erilist salajast retsepti pole,” tõdes Astlanda Ehituse juhatuse esimees ja ehitusdivisjoni direktor Kaupo Kolsar.

Edukuse pandiks on Kolsari sõnul ettevõtte kollektiiv. “Nende oskustest, kogemustest ja pühendumusest sõltub otseselt meie käekäik. Parim, mis me teha saame, on valida kolleegideks sarnase väärtusmaailmaga nutikaid inimesi ning luua neile eneseteostuseks toetav keskkond,” sõnas ta.

Ei anna täit ülevaadet

2015. aastal suutis 62 töötajaga Astlanda näidata inimese kohta üle 1,2 miljoni eurost käivet. Siiski möönis Astlanda juht, et pelgalt käive töötaja kohta ei anna ettevõtte tublidusest täit ülevaadet. “See sõltub sellest, kas ja kui palju on lihttöölisi ning kas mõõdetaval ajahetkel on käsil suurema või väiksema eelarvega tööd,” sõnas Kolsar ja lisas, et oma roll on ka sellel, millist teenust pakkuda. Kas teha projektijuhtimist, olla peavõi alltöövõtja. Ettevõttes tootlikkuse suurendamiseks soovitab Kolsar juhtidel parteritega avatumalt suhelda ja infot vahetada ning rohkem kollektiivi usaldada ja kaasata.

2016 oli rahulikum

Kui 2015. aastat nimetas Kolsar eriliseks, siis 2016 oli käibe poolest mõnevõrra rahulikum. Tema sõnutsi mõjutas seda tõsiasi, et Astlanda oli sunnitud lõpetama poolte kokkuleppel ühe suuremahulise ehitustööde projektijuhtimise lepingu. “Aasta teisel poolel sõlmisime mitu uut ja ka üsna suurt lepingut, mistõttu on lähitulevik ehitusmahu poolest stabiilne,” avaldas ettevõtte juht. Kuigi lähitulevik näib kindel, ei loo Kolsar äri olemuse kohta endale illusioone. “Äparduste eest ei ole ettevõtlusega kaasas käiva riskide võtmise tõttu kaitstud ükski ettevõtja, ka Astlanda mitte,” möönis Kolsar. “Ainus rohi riskide vähendamiseks on oskus enda võimeid objektiivselt hinnata ning õigel hetkel mõnest lepingust, tehingust või kliendist loobuda,” lisas ta.

Vaata, millisel 200 ettevõttel on suurim käive töötaja kohta, Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785