Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Video: TTÜ ühiselamust saab liginullenergiahoone

Foto: Viktoria Tkatšenko, TTÜ personalijuhtimise magistrant
Algas Tallinna Tehnikaülikooli pereühiselamu teaduspõhine rekonstrueerimine liginullenergiahooneks. Hoonest saab prototüüp samasuguste, kuni 50 aastat tagasi ehitatud Eesti kortermajade rekonstrueerimisel. Ehitusprotsessi saab reaalajas jälgida videost.

Hoone rekonstrueerimislahendus on ainulaadne nii Balti riikides kui ka Põhjamaades.

TTÜ ehitusfüüsika professor Targo Kalamehe sõnul on tegemist uue sammuga hoonete renoveerimise kvaliteedi ja kiiruse parandamisel: "Eesti puitmajatootjad on edukad uute hoonete Euroopasse ja maailma eksportimisel. Praeguse pilootobjekti käigus arendatakse välja Eesti puitmajatootjatele välja uus toode, millega saab maailma vallutada. Seinapaneelidesse paigaldatud ventilatsioonitorud vähendavad korteris nähtavate torude hulka ja säästavad ruumi."

TTÜ ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor ning professor Jarek Kurnitski kinnitab, et projekti suurim väljakutse on tehases toodetud välisseinapaneelide kasutamine hoone renoveerimisel. "Selline uute hoonete puhul tavapärane lahendus viib töö objektilt tehasesse parandades läbi selle töö kvaliteeti ja efektiivsust. Tehnoloogia rakendamiseks Akadeemia 5A hoones tuli välja töötada moodulpaneelide kinnituslahendused, muuta paneelide konstruktsiooni ning integreerida nende sisse ventilatsioonitorustikud. Kui eesmärgid saavutatakse, siis välja töötatud uued lahendused võivad oluliselt muuta ehitusturgu," rõhutab professor Kurnitski.Akadeemia tee 5A on Tehnikaülikooli 1986. aastal valminud pereühiselamu, mille rekonstrueerimine A klassi energiatõhusaks hooneks parandab TTÜ tudengite elutingimusi. Hoone valmib septembris 2017. Hoone rekonstrueerimisel osalevad aktiivselt Tehnikaülikooli ehitusteadlased, kes viivad läbi teadusuuringuid hoone rekonstrueerimise ajal ja analüüsivad selle välispiirete ehitusfüüsikalist toimivust ning hoone sisekliimat ja energiatõhusust pärast hoone valmimist. Renoveerimise peatöövõtja on OMA Ehitaja. Rekonstrueerimisprojekti koostaja on projekteerimisbüroo Sirkel & Mall OÜ.Lisaks välisseintele paigaldatakse tehases valmistatud soojustatud elemendid ka katusele. Hoonel saab olema soojustagastusega ventilatsioon, päikesekollektorid sooja vee valmistamiseks, heitvee soojustagastus ning päikeseelektri süsteem, mis tagavad energiatõhususe liginulleenergia tasemel.Hoone rekonstrueerimist toetab Euroopa Liit Horizon2020 meetme abil. 1986. aastal ehitatud Akadeemia tee 5A on viimane TTÜ linnaku üliõpilaskodu, mis on rekonstrueerimata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785