Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 23. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulekul konverents BIM kui terviklik protsess

28. veebruaril toimub Ülemiste City Öpiku majas Ehituse Tehnoloogiakonverents BIM kui tervilik protsess. Konverentsi teemaks on ehitusprojekti eri osapoolte kogemusted ja praktilised näited BIMi kasutamisel ehitusprojektides ja –hangetes.

Ehituse infomudeli ehk BIM tehnoloogia kasutamine muutub ehitusettevõtete igapäevatöös järjest vältimatumaks. BIM aitab kasvatada tõhusust, millega suurem osa ehitusettevõtteid kimpus on, hoida kulusid kontrolli all ja hallata tööprotsessi paremini. Ehitusinfo modelleerimise asemel kõneletakse järjest enam ehitusinfo juhtimisest.

Paraku valitseb selles osas ehitussektorile omane konservatiivsus: suurem osa ehitusettevõtteid ja ka tellijaid  on valmis pigem teistele järgnema ja teiste kogemustest õppima kui ise innovaatoriks olema. Konverentsi kavas on rohkelt kogemuslugusid uuendusmeelsetelt Eesti ettevõetetelt. 

Osaledes kuuled:

millised on peamised takistused, miks ehitusfirmad ei kasuta tehnoloogia pakutavaid võimalusi; kuidas finantseerida uute tehnoloogiliste ja digitaalsete lahenduste kasutuselevõttu;millega panustab riik, et tagada BIM innovatsioon ehituses;tellija kogemust BIMi kui tervikprotsessiga;kuidas 3D mudeli liitmine ajajuhtimisega ehitusplatsil võimaldab tööde mahtu ja  järjekorda ülevaatlikult hallata;kuidas BIM aitab edukas olla väärtuspõhistes ehitushangetes;mida etet võtta, et BIM „rongilt“ mitte lootusetult maha jääda?

Konverentsile ootame ehitusettevõtete juhte, projektijuhte, müügi-, ostu- ja finantsjuhte, insenere, projekteerijaid, kinnisvaraarendajaid, arhitekte, ärikinnisvara haldajaid ja omanikke.  

KONVERENTSI KAVA (täieneb)

Kuidas sabassörkijaist saaks pioneerid? Takistused, miks ehitusfirmad ei kasuta tehnoloogia pakutavaid võimalusi. Esineja kinnitamisel

Vaid 8 protsenti ehitussektori tippjuhtidest arvab, et nende ettevõte kuulub tehnoloogia vallas „visionääride esirinda”, lõviosa peab end tehnoloogia vallas “järgijateks” või “mahajääjateks”, selgus auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuva ettevõtjate võrgustiku KPMG globaalsest uuringust. Konservatiivse valdkonnana ei suuda ehitussektor rakendada uute tehnoloogiliste lahenduste pakutavaid eeliseid, seda nii BIMi, andmeanalüüsi, mobiilitehnoloogia, automatiseerimise kui robootika vallas. Esitleme uuringutulemustest kooruvaid järeldusi.

KredExi lahendused 2017. Kuidas finantseerida uusi tehnoloogilisi ja digitaalseid lahendusi Kredexi ning panga abiga? Jarmo Liiver SA KredExi ettevõtlusdivisjoni juht

KredExist on saanud arvestatav lüli Eesti finantsasutuste ja laenusoovijate ning eksportijate ja välisostjate vahel. KredEx pakub maailma parimatel praktikatel põhinevaid finantslahendusi, mis aitavad Eesti ettevõtetel kiiremini areneda ja turvaliselt laieneda välisturgudele. 2017. aastast pakub KredEx uusi lahendusi, kuidas finantseerida tehnoloogiliste ja digitaalseid lahendusi KredExi ja finantsasutuste abiga.

BIM väärtuspõhises ehitushankes Silver Ader RKAS, BIM projektijuht

BIM pole eesmärk omaette, selle metoodika ja BIM tehnoloogia kasutamine võimaldab suurema tõenäosusega saavutada projekti eesmärke kiiremini ja tõhusamalt. Võimaldamaks ehitussektori digitaliseerimist, efektiivsuse kasvu, funktsionaalsemaid ja madalama elukaare kuludega hoonete ehitamist on BIMi nõue ehitushangetel kujunenud RKASis tavaks. Kuidas BIM valmidus mõjutab edukust väärtuspõhistel hangetel? 

Kogemuslugu. Projekteerimisprotsess Telia büroohoone ehitamisel ja BIM võimalused ehitusettevõttele. Alan Väli Merko Ehitus Eesti AS BIM mudelprojekteerimise spetsialist

Alan Väli räägib Kristiine linnaosasse kerkiva Telia uue peahoone projekteerimisprotsessist. Kerkiv büroohoone tuleb 14-korruseline, kogu hoone pindala on ca 9000 m2. Hoonet iseloomustavad kõrged laed, peen sisekujundus ja -viimistlus, tipptehnoloogilised lahendused, maa-alune vaiaküte ja jahutus, lähi kahe korruse kõrguv 9 meetrine taimesein ning 40 meetri laiune fassaadiekraan kogu maja ulatuses. Lisaks teeb Väli ülevaate BIMi võimaluste kohta erinevate Merko Ehitus Eesti objektide näitel: T1 kaubandus- ja meelelahutuskeskus, Poordi Residents, Tallinki Tennisekeskus ja Noblessneri sadamalinnak.

Kogemuslugu. BIM tellija silmade läbi. Noblessneri sadamalinnaku projekteerimine ja ehitus Andrus Väärtnõu Noblessner Arendus OÜ investeeringute juht

BIMist kui ehitaja ja ja projekteerija tööriistast on palju räägitud. Esitleme tellija kogemust BIM mudelis peaprojekteerimisel. Noblessneri linnaku ehitamisel kasutatakse mudelprojekti ehitusmahtude arvutamiseks, hangete korraldamiseks, tööde plaanimiseks, samuti 4D graafiku, eelarve ja visualiseeringute koostamiseks. Väärika ajalooga Noblessneri linnaku arendus hõlmab nelja kortermaja, kuhu on kavandatud 208 korterit ning ligi 3700 m² büroo- ja kaubanduspinda.

Kogemuslugu: Maru Ehitus AS kogemus BIM ja 4D ehitusjuhtimisel. Margo Dengo AS Maru Ehitus arendusdirektor

Juba 2005. aastast BIM platvormi kasutaval Maru Ehitusel valmib selles 95 % omaprojektidest. Ka AS Favori tootmis- ja büroohoone ehitusel kasutatakse ehitusinfo modelleerimiseks 3D mudelit. Loodud mudelisse on lisatud ehitusinfo ning kõik jooksvad projektimuudatused käivad läbi selle. Lisaks ehitusinfole on Maru meeskond esmakordselt liitnud mudeliga ka „ajajuhtmise” ehitusplatsil, mis võimaldab tehtud tööde mahtu ja järjekorda läbi mudeli ülevaatlikult hallata. Ettevõte soovib tulevikus jõuda 4D graafikuteni -ajajuhtimine on projekteerimise kaudu lõpetatud juba enne ehitusfaasiga alustamist.

Riigipoolne panus BIM-innovatsiooni ehituses Karin Sillmann Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja, Ivo Jaanisoo Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehitustegevuse valdkonnajuht, Risto Vahenurm Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi projektijuht

Vestlusring. BIM avaliku sektori tellimustes -- kuidas „rongil“ püsida? Margus Sarmet RKAS, Teadus- ja arendusosakond, osakonnajuhataja, Viljar Meister Tallinna Linnakantselei, haldusdirektor, Virgo Sulakatko Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna projektijuht

Ka ehituses hakkab jää sulama: avaliku sektori tellijad plaanivad aktiivselt uute tehnoloogiate juurutamist. Vestlusringis arutleme avaliku sektori kui teerajaja rolli ning võimaluste üle BIMi kasutamisel avaliku sektori tellimustel ja innovatsiooni soodustava keskkonna loomisel laiemalt.

Konverentsile saad kuni 21. veebruarini registreeruda soodushinnaga 239 eurot (km-ga 286,80 €). Konverentsi täishind on 279 eurot (km-ga 334,80 €).

NB! Kolme või enama osaleja korraga registreerimisel kehtib soodushind 209€ + km/osaleja, seega võta ka sõbrad või kolleegid kaasa.

 

Registreeri SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785