Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PERHi tehnikadirektor riigihangetel sahkerdamise tõttu vahi all Täiendatud!

PERHi parkla ehitus.
Foto: Raul Mee
Keskkriminaalpolitsei pidas kahtlustatavana kinni Põhja-Eesti Regionaalhaigla infrastruktuuritehnika teenistuse tehnikadirektori Ivo Milli, keda on alust kahtlustada PERH-i poolt korraldatud riigihangete teostamise nõuete rikkumises ja kelmuses, korduvas altkäemaksu võtmises ja küsimises, dokumendi võltsimises, võltsitud dokumendi kasutamises ning rahapesus.

26. JAANUARIL TALLINNAS BLISS KONVERENTSIKESKUSES

Vandeadvokaat Marko Mehilane tutvustab, mis muutub ehitustööde hangetes uue riigihangete seadusega, milliseid hankemenetluse liike ja millal uue seaduse järgi kasutada saab ja tohib ning võrdleb eelmist ja praegust riigihangete seadust.

Vandeadvokaadid Britta Oltjer ja Epp Lumiste räägivad kohtuvaidlustest ja jõustunud lahenditest, mis on tekkinud ehitusvaldkonnas seonduvalt riigihangetega.

Uue riigihangete seadusega hankelepingute legaalse muutmise võimalusi oluliselt laiendatakse. Ehituslepingute muutmisest ning lisa- ja muudatustöödest kui ühest peamisest praktilisest vaidlusteemast tellija ja töövõtja vahelises suhtes räägib Raidla Ellexi vandeadvokaat Martin Käerdi.

Vaata kogu seminari kava ja registreeri SIIT.

Kahtlustatavana kuulati üle ka sama üksuse töötaja, 64-aastane projektijuht, keda kahtlustatakse kelmuses ja riigihangete teostamise nõuete rikkumises, teatas Politsei- ja piirivalveamet.

Kahtlustuste kohaselt kindlustas tehnikadirektor altkäemaksu eest riigihangetel osalenud ettevõtetele riigihankemenetlustes mitmeid eeliseid. Valdavalt ehituse ja projekteerimise hangete kogumaksumus ulatub üle 10 miljoni euro."Meil on alust väita, et kahtlustusega on seotud mitu riigihangetel osalenud ettevõtet ja nende esindajat. See toob kaasa kahtlustuse esitamise ka mitmele juriidilisele isikule. Kuna mitmed menetlustoimingud on veel teostamisel, siis rohkem ei ole menetlusandmeid võimalik hetkel täpsustada,“ kommenteeris kõnealuse kriminaalasja kohtueelse menetluse juht, riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.«Meie soovitus asutuste juhtidele on võtta veelgi suurema tähelepanu alla hangete läbiviimise eest vastutavate töötajate tegevus, mõelda korruptsiooniriskide hindamisele ning mehhanismidele, mis vähendaksid kuriteo ohvriks sattumise ja toimepanemise riske,» ütles keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler.Tema sõnul on ka oluline, et ettevõtjad järgiks ausa ettevõtluse reegleid ning kui teenuse osutamine pole ausal teel võimalik, tuleks sellest koheselt õiguskaitseasutusi teavitada.

Jääb vahi alla kuni kaheks kuuks

Kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib riigiprokuratuur. Kohus nõustus prokuratuuri seisukohaga, etkahtlustatav võib jätkata kuritegude toimepanemist ning andis loa kahtlustatava vahi all hoidmiseks kuni kaheks kuuks.

Kahtlustus on seotud ettevõtte Kose Ehitus AS kasuks tehtud PERHi ehitushangetega, kirjutas Postimees. 

Milli kuulus Kose Ehituse juhatusse aastatel 1997-2003. Viimase kahe aasta jooksul ehk 2015. aasta jaanuarist on PERHi ehitushangetel Kose Ehitus AS osutunud edukaks kolmel juhul.

Haiglaga selle aja jooksul sõlmitud lepingu kogumaht on üle nelja miljoni euro ehk täpsemalt 4,13 miljonit eurot. Nende hulka kuuluvad 2016. aastal üldehitustööde hange, mille tulemusel sõlmiti Kose Ehitusega leping mahus 3 699 790 eurot.

Samal hankel osutusid edukaks veel OÜ Remondimees, OÜ Estoma ja OÜ Tabasalu Meistrid umbes sama suurte lepingutega.

2005. aastal kirjutas Eesti Ekspress , et toona lahkus Riigi Kinnisvarast paari kuuga töölt kogu ehitusosakond. Neist viimane mineja oligi toonane ehitusosakonna juhataja Ivo Milli.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785