Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pöördmaksustamine pööras metalliäri segamini

Foto: Raul Mee
Aasta algusest kehtima hakanud pöördmaksustamine teeb metallimüüjad nõutuks, kuna uus seadus lööb ettevõtete senised raamatupidamissüsteemid uppi.

26. JAANUARIL TALLINNAS BLISS KONVERENTSIKESKUSES

Seminaril kõneletakse ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse 2016 jõustunud ja 2017 jõustuvad muudatustest, sealhulgas maapõueseaduse uuendustest, uuest riigihangete seadusest, muudatustest lepingute koostamisel ja lepinguläbirääkimistest, metalliäri pöördmaksustamise mõjust ehitussektorile ning kohtupraktikast riigihangetel osalemisel.

Esinevad Laesson & partnerid OÜ jurist Tuulikki Laesson, Advokaadibüroo Entsik & Partnerid vandeadvokaat ja partner Marko Mehilane, Advokaadibüroo ALTERNA vandeadvokaat ja partner Siret Siilbek, Leinonen Eesti, nõustamisüksuse juht Tõnis Elling, LEADELL Pilv Advokaadibüroo vandeadvokaat/partner Britta Oltjer ja vandeadvokaat Epp Lumiste ning Raidla Ellexi vandeadvokaat Martin Käerdi. 

Vaata seminari kava ja registreeri SIIT.

"Raamatupidamis- ja maksuinfoportaali programmide haldajad pole suutnud mõistlikku süsteemi välja mõelda,“ ütles metallist kinnitusvahendite tootmise ja hulgimüügiga tegeleva Arras Construction Furniture OÜ juht Mario Metsoja Äripäevale.Metsoja kinnitusel on uus seadus on pannud ettevõtjad olukorda, kus vigade vältimiseks oleks vaja selgeltnägija või eksimatu mäluga inimese abi. 

Möödunud aasta lõpuni said metallitootjad ja edasimüüjad müüa enda metallitooteid nii, et pidid ostjale müüdava kauba kohta esitama ühe arve. Nüüd aga kehtib osale metallitoodetele pöördmaksustamine ja kehtiv käibemaksuseadus ei luba erinevate käibemaksuarvestusega ridu samal arvel kajastada. Niisiis on vaja ostjale esitada kaks arvet – ühel tooted, mille kohta kehtib nii-öelda tavaline käibemaks ja teisel tooted, mis lähevad pöördmaksustamise alla. 

 

Ettevõtetel tuleb maksta raamatupidamissüsteemi ümberkorraldamise eest raaatupidamisettevõtetele ja hiljem tegelema erisuste kontrollimise ja määramisega. Igapäevatööd keerulisemaks ka käibemaksukohustuslaste eristaimine mittekäibemaksukohustuslasest.

 

Maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi nõustus, et pöördmaksustamine võib ettevõtete halduskoormust suurendada. Riigi käed on aga seotud – Euroopa Liidu käibemaksu direktiivi järgi ei tohi erinevalt maksustatud artikleid samal arvel esitada.

Maksumaksjate liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul ei peitu probleem mitte selles, et ei saa koostada ühist arvet, vaid selles, et pöördmaksustamise alla pandud kaupade loetelu on liiga lai.„Kui varem puudutas pöördmaksustamine väga spetsiifilisi tooteid, mida tavapoes ei müüda, näiteks kinnisvara, metallijäätmed, väärismetallid, siis nüüd tuleb pöördmaksustada ka üksiku metallist posti, lati või traadikera müüki,“ illustreeris Lehis.Nüüd on tema sõnul ka tavalises ehitus- või majatarvete poes vaja teha lausa eraldi lett juhtude tarbeks, kui mõni väike osaühing või MTÜ tahab ise paigaldada rõdupiiret, trepikäsipuud või aiaposti. „Kõigepealt peab müüja kontrollima, kas ostja on käibemaksukohustuslane ja siis tegema eraldi arve, kuhu on märgitud kauba väärtus ilma käibemaksuta,“ selgitas Lehis, lisades et nii müüja kui ostja peavad tehingut deklareerima muudest käivetest eraldi.Metalli pöördmaksustamisega seotud probleemidest räägib lähemalt seminaril Ehitussektori 2017. aasta seadusemuudatused Leinonen Eesti nõuistamisüksuse juht Tõnis Elling. Vaata kava ja registreeru seminarile SIIN.Loe täispikkuses artiklit Äripäevast.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785