Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karl Õigeri tööd tunnustati Eesti puitmaja sõbra aunimetusega

Foto: Eesti Puitmajaliit
Eesti edumeelseid puitmajatootjaid ühendav Eesti Puitmajaliit andis tänavu seitsmendat korda välja aunimetuse Eesti puitmaja sõber. Tiitel omistati Tallinna Tehnikaülikooli kauaaegsele õppejõule, emeriitprofessor Karl Õigerile. Aunimetuse pälvis Karl Õiger eelkõige pikaajalise panuse eest ehitusvaldkonna insenerihariduse edendamisse.

Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees ning AS Matek tegevdirektor Sven Mats tõi välja, et puitmajasektori stabiilne kasv pärast majanduskriisist väljumist on loonud olukorra, kus puitmajatootjad vajavad pidevalt juurde spetsiifiliste oskustega spetsialiste.

“Paljud tootjad oleks koheselt valmis tööle võtma selliste kompetentsidega projekteerijaid, kes oskavad puitu käsitleda hoone konstruktiivse materjalina,” selgitas Mats tootjate ootusi. Selles kontekstis on Karl Õigeri panust inseneriharidusse võimatu üle hinnata, sest on tuhendeid sektoris praktiseerivaid insenere, kes on osalenud Karl Õigeri või tema õpilastest välja kasvanud õppejõudude loengutes, ütles Mats.

Ta lisas, et Eesti kõrgharidussüsteemis töötab väga tugevaid juhendajaid, kellega liidu tasandil haridusteemasid arutades igapäevaselt kokku puututakse. “On üsna selge, et ehitus- ja tootmisvaldkonda kuuluvate ettevõtetena on meie koostöö kindlasti kõige tugevam Tallinna Tehnikaülikooli üliõpilaste ning õppejõududega, kellest Karl Õiger on kõige legendaarsem ehitusvaldkonna professor. Puitmajatootjad soovivad teda aunimetusega töö eest tänada,” nimetas Mats tiitli omistamise aluse. 

Laiahaardeline panustamine valdkonna arengusse

Puitmajatootjate jaoks märgilise tähendusega on ka 2016. aasta alguses ilmunud õpik „Puit- ja puidupõhised konstruktsioonid,“ mille üks autoritest lisaks Elmar-Jaan Justile ning Alar Justile on Karl Õiger. 435-leheküljeline raamat, mis on mõeldud eelkõige õpikuna kasutamiseks tehnikaalaste ülikoolide ning kõrgkoolide üliõpilastele, on vajalik infomaterjal ka puitkonstruktsioonide alal praktiseerivatele inseneridele.

Eesti Puitmajaliit tõi aunimetuse omistamise juures välja ka Karl Õigeri rolli sihtasutuse Professor Karl Õigeri Fondi tegevuse eestvedajana, mis toetab nii noori ehitusala üliõpilasi, teadlasi kui õppejõude.

Eesti Puitmajaliit annab aunimetust Eesti puitmaja sõber välja juba seitsmendat korda. Tiitel omistatakse puitmajade tootmise, arendamise ja ekspordi edendamisega seotud isikutele või organisatsioonidele. Varasematel aastatel on pälvinud tunnustuse Ülenurme vald, kui enim puithooneid ehitav kohalik omavalitsus, Päästeamet puitmajade tuleohutuse temaatikaga tegelemise eest, Eesti Vabaõhumuuseum puitehituse traditsioonide säilitamise eest, Norra Kuningriik kui Eesti puitmajasektori peamine sihtturg juba kümmekond aastat, EASi väliskaubanduse vanemnõunik Reet Truuts ning Puuinfo programmi eestvedaja Märt Riistop.

Eesti puitmaja sõber 2016 aunimetus anti Karl Õigerile üle 14. detsembril Tallinna Tehnikaülikoolis SA Professor Karl Õigeri Fondi korraldatud inseneride koolituse raames.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785