1. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DeWalt naelapüss vajab töötamiseks ainult akut

Foto: De Walt

Räägime naelapüssidest - täpsemalt USA kvaliteettööriistade tootja DeWalt'i DCN692P2 akunaelapüssist. Mis selle tööriista teistest omalaadsetest nii eriliseks teeb? Lühike vastus on elekter. Kui enamik naelapüsse töötavad tänu suruõhule või spetsiaalsele gaasile, siis masin, millest täna juttu on, tulistab naelu ainult elektri jõul.

Jõuallikas

Olles puhtalt elektriline tööriist, on masina jõuallikaks üks DeWalt'i 18V XR liitium-ioon aku, mis lükatakse käepideme alla nagu tavalisel akutrellilgi. Tööriistamaailmas müügil olev komplekt tuleb kahe eelmainitud 5.0Ah akuga, millest kumbki on suuteline (olenevalt naelte suurusest, tüübist, läbimõõdust ja masina kiirusest) 600 - 1000 naela puitu lööma. Seda on küll tunduvalt vähem, kui gaasijõul töötavad püssid ühe ballooniga tehtud saavad, kuid miinuseks seda tegelikult lugeda ei saa, kuna ühe aku lõppedes saab kohe teise komplektis sisalduva aku asemele panna. Varuaku laeb end lihtsalt piisavalt kiirelt täis. Jah, teoreetiliselt on küll võimalik üks aku enne tühjaks paugutada kui teine laetud saab, kuid praktika näitab, et reaalelulises situatsioonis ei lase mitte keegi ligi 600 naela ühe jutiga puitu.

Käed külge

Hea küll, võtame nüüd seadme kätte. Esimene asi, millega DeWalt'i naelapüss üllatab, on selle suurus. Mitte, et püss meeletult massiivne oleks (mõningate gaasipüssidega võrreldes on see tegelikult tunduvalt väiksem), kuid kogu kompott käepideme all asuvast täissuuruses akust, omalaadse viltuse paigutusega magasinist ja kindlasti veel mõnest muust faktorist jätab mulje nagu oleks masin suurem kui oodata võiks. Teine üllatus tuleb masinat kätte võttes: need, kes varem naelapüssiga tööd teinud pole, imestavad tõenäoliselt selle kerge kaalu üle - arvestades püssi näilist suurust, ei tundu ju 4.1 kg üldse palju. Tegelikkuses on see aga keskmise gaasi jõul töötavast seadmest umbes kilogrammi võrra raskem - see ei pruugi küll üüratu vahena tunduda, kuid lisakilo(d) annavad endast märku siis, kui oled juba tükimat aega pea kõrgusel naelu puitu löönud ning käed kauaoodatud puhkust ootavad. 

Töörežiimid

DCN692 püssil on kaks töörežiimi: lülitades pöidla juures oleva lüliti esimesse asendisse, tulistab masin vaid siis, kui oled selle vastu puitu vajutanud ning alles seejärel päästikut tõmmanud. See on hea abiline juhul, kui soovid naela väga täpselt puitu uputada. Teises asendis võid pidevalt päästikut all hoida ja toruga puitu toksides naelu tulistada - viimasel juhul on sekundaarseks päästikuks toru otsas olev krae, mis puiduga kokku puutudes taha liigub ja sellega naela vabastab.

Lisaks on seadmel ka sarnaselt akutrellidele ja -kruvikeerajatele kaks kiirust, mis võib, tõsi küll, naelapüssi puhul alguses veidi imelik tunduda. Aku juures asuvat selektorit number ühe peale lülitades pöörleb mootor aeglasema kiirusega, piirates võimsust, kuid võimaldades siiski 50 - 76mm naelu efektiivselt puitu lüüa. Lükates lüliti aga number kahe peale, saad seda täisvõimsusega kuni 90mm naeltega teha. Kahe kiiruse mõte on selles, et kuna maksimaalselt 76mm naelte löömiseks pole kogu masina jõudu vaja, säästab aeglasem režiim nii akut, kui ka naelapüssi ennast tarbetu kulumise eest. Ka tagasilöök on aeglasema kiirusega natukene väiksem.

Naelte sügavuse reguleerimiseks on püssi toru juures keeratav nupp. Kruttides nuppu paremale, lüüakse nael sügavamale puitu ja vastupidi. Sügavuse reguleerimine on üsna intuitiivne ning seadistus ei nihku ka pikema töö puhul ise paigast. 

Kiilus kinni?

DeWalt'i naelapüssi kinni kiilumine on küll üsna harv nähtus, kuid nähtus sellegipoolest. Viimasest annab õnneks märku tagumise mootorikatte küljes olev tuli, mis rikkest teada annab. Kinni kiilumise puhul aitab enamjaolt masina peal olev kang, mida tõmmates ummistus kõrvaldatakse. 

Kui eelmainitu aga toimima ei peaks on käepideme juurde ka kuuskant võti ära peidetud. Sellega mõlemad toru juures olevad poldid lahti keerates saab nii magasini ära võtta, kui ka püssi esiosa piisavalt lahti tõmmata, et võimalikke naelte kinni kiilumistest tekkinud probleeme käsitsi kõrvaldada ja tööd jätkata. DeWalt'ile peab siinjuures au andma, kuna rikete kõrvaldamise süsteem on väga hästi läbi mõeldud. 

Mugavad pisidetailid

Mõlemale küljele tööriistavabalt liigutatav hoiuklamber on piisavalt lai, et sellega püssi lisaks vööle ka enimlevinud sõrestiku prusside külge hoiustada. Vööklamber on vajadusel ka tööriistavabalt mõlemale poole liigutatav. Kõikidel naelapüssidel seda funktsiooni küll kahjuks pole, kuid seda enam oleme DCN692 juures selle kasuliku detailiga äärmiselt rahul.

DeWalt DCN692 kahe akuga mudeli leiad Tööriistamaailma e-poest.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785