Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendustöö toetamiseks avatakse küttelabor

Küttelabor annab ülevaate tänapäevase soojus- ja elektrienergia tootmise, jaotamise ja tarbimise olemusest.
Foto: Utilitas
Eesti energiaettevõte Utilitas avab täna Tallinna Tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory unikaalse küttelabori, kust saab ülevaate tänapäevase soojus- ja elektrienergia tootmise, jaotamise ja tarbimise olemusest.

Labor on kui soojusenergeetika mikromaailm, kus on eksponeeritud kaugküttesüsteem miniatuuris, teatab ettevõte. Selleks on sinna paigaldatud nüüdisaegne soojussõlm, tükike Eesti suurimast magistraaltorust, kaasaegse koostootmisjaama mudel ning termokaamera. Labor pakub praktilist infot ning võimaldab analüüsida Tallinna kaugküttevõrgu toimivust ja Mektory hoone soojuse tarbimist.

Utilitas kontserni juhi Priit Koidu sõnul on ettevõttele oluline teadus- ja arendustöö edendamine ning uute soojusinseneride pealekasv. „Paraku ei ole tänastel tudengitel väga palju võimalusi oma silmaga näha ja õppida, kuidas toimub reaalajas soojus- ja elektrienergia tootmine. Küttelaboris on see aga Tallinna tootmisüksuste baasil hästi jälgitav. Loodame, et labor pakub avastamisrõõmu nii praegustele kui ka tulevastele soojusenergeetika tudengitele ning kõikidele teistele huvilistele,“ selgitas Priit Koit.

TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtlussuhete prorektor Tea Varrak hindab Utilitase initsiatiivi valdkonna populariseerimisel. „On rõõm, et üha enam ettevõtteid mõistavad, et kvaliteetse töötajaskonna tagamiseks tuleb pakkuda kvaliteetset kõrgharidust ja mis veelgi enam – tagada järelkasvu huvi valdkonna vastu,“ ütles Varrak. „TTÜ Mektory on just nimelt see koht, kus ettevõtlusmaailm kohtub akadeemilisega ning kus järelkasv toidab huvi tehnoloogia ja inseneeria valdkondade vastu. Aastas osaleb meie tegemistes ligikaudu 15 000 koolinoort.“

Küttelabori loovlahenduse ja ekspositsiooni töötas välja disainiagentuur Velvet. Labori juhtmõte on “Soojusinsener muudab põhjamaad elamiskõlblikuks“,  mis rõhutab soojusenergia tähtsust meie laiuskraadil elukeskkonna loomisel ning julgustab noori valima just selle valdkonnaga seonduvat eriala.

Labori valmimisse panustasid Tallinna Tehnikaülikooli soojustehnika instituudi teadurid ning AS Ecomatic.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785