Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 8. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtumaja ehitushanke võitsid Rand&Tuulberg ja Astlanda

Uue kohtumaja eskiis
Foto: RKAS
Riigi Kinnisvara ASi ja konsortsiumi Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning Astlanda Ehitus esindajad allkirjastasid 29,9 miljoni euro suuruse mahuga ehituslepingu, mille alusel rajatakse Tallinnas Lubja tänavale kaasaegne kohtumaja.

Eurodes, ilma käibemaksuta

AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning OÜ Astlanda Ehitus ühispakkumus 29, 89 miljonit

AS Merko Infra ja AS Merko Ehitus Eesti ühispakkumus 32,99 miljonit

Nordecon AS 34, 12 miljonit

AS YIT Ehitus 34, 19 miljonit

OÜ Fund Ehitus 35, 80 miljonit

2014. aasta märtsis korraldas RKAS koostöös Justiitsministeeriumi ja Eesti Arhitektide Liiduga ideekonkursi eesmärgiga leida parim arhitektuurne ja kasutusfunktsioonile sobivaim lahendus Tallinna uue kohtumaja rajamiseks. Konkursile laekunud kolmeteistkümne võistlustöö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ ideelahendus märgusõnaga „Matrix“.

RKAS kuulutas välja Tallinna uue kohtumaja ehitustööde riigihanke käesoleva aasta augustis ja sellele esitati viis pakkumist. Kõige soodsama pakkumise esitas konsortsium AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning OÜ Astlanda Ehitus.

Energiatõhusa hoone põhilisteks materjalideks on valkjashalli titaanoksiidiga töödeldud kolmekihilised soojustatud raudbetoonist fassaadipaneelid ning naturaalse anodeeringuga alumiiniumprofiilidest aknad ning klaasfassaadisüsteem. Passiivse meetodina on hoone jahutusvajaduse vähendamiseks hoonesse projekteeritud päikesekaitsega klaaspaketid.

Seitse maapealset korrust

Hoonesse on projekteeritud LED valgustus, mille erivõimsus on vähemalt 25% väiksem kui tüüpsetes kasutusprofiilides toodud valgustuse erivõimsus. Ventilatsioonisüsteem varustatakse heitõhu soojustagastusega, mis võimaldab täiendavat energiakulude kokkuhoidu.Kohtumaja on projekteeritud seitsme maapealse ning kolme maa-aluse korrusega. Parkimiskorrused rajatakse maa alla.Enam kui 25 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kohtumaja arhitektuurse osa autor on Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ (autorid Andres Siim ja Kristel Ausing), sisekujunduse kavandas Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo OÜ ning projekteeris Novarc Group AS (peaarhitekt Lauri Laisaar).2018. aasta kevadel valmivasse kohtumajja kolib praegu kolmes hoones asuv Harju Maakohus, Põhja Ringkonnaprokuratuur ning Registrite ja Infosüsteemide Keskus.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785