Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peagi avatakse Eesti-Soome vahelise gaasitoru ehitushanked

Balticconnectori ühendus plaanitakse välja ehitada 2020. aastaks.
Foto: Elering
Täna Brüsselis sõlmitud rahastamisleping võimaldab käivitada hanked Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector ehituseks ja alustada ehitustegevusega kõigi eelduste kohaselt 2017. aasta jooksul. Projekti kogumaksumus on ligi 300 miljonit.

Balticconnectori merealuse osa ehitavad Elering ja Soome partner Baltic Connector OY ühiselt. „Sõlmimisel on leping meretoru hanke- ja projekteerimiskonsultandiga. Ehitushanke käivitame kohe, kui oleme hanke detailid Soome partneriga kokku leppinud,“ selgitas Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Balticconnectori maapealsed osad ehitavad projekti osapooled välja eraldi. Eesti poolel on ettevalmistamisel hange konsultandi leidmiseks. Ehitushange Kiili rõhualandusjaama, Kiili-Paldiski torustiku ja Paldiski kompressorjaama ehituseks käivitub kohe pärast konsultandi väljavalimist. Soome poolel toimuvad ehitushanked Inkoo kompressorjaama ja Inkoo-Siuntio torustiku ehituseks kahe järgneva aasta jooksul.

Täna allkirjastatud rahastamislepingu kohaselt toetab Euroopa Liit Balticconnectori ehitust 75 protsendi ulatuses ehk kokku 187,5 miljoni euroga. Projekti kogumaksumus on 250 miljonit eurot. Koos Eesti-Läti gaasiühenduse tugevdamise projektiga ulatuvad investeeringud ligikaudu 290 miljoni euroni. 

150 kilomeetri pikkune Balticconnectori gaasitoru algab Kiili lähistelt Harjumaal, möödub Keila linnast ja läheb merre Paldiskis. Soome poolel jõuab gaasitoru maismaale Inkoos ning liitub Soome gaasivõrguga Siuntios.

Balticconnectori merealuse gaasitoru läbimõõt on 50 sentimeetrit ja surve torus kuni 80 baari, maismaaosas Kiili ja Paldiski vahel on toru läbimõõt 70 sentimeetrit ja surve torus kuni 55 baari. Eesti-Soome gaasiühenduse kaudu on võimalik gaasi transportida mõlemas suunas kuni 7,2 miljonit kuupmeetrit ööpäevas. Eesmärk on ühendus välja ehitada 2020. aastaks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785