Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 20. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraspets: ehituskvaliteet on kümne aastaga kõvasti paranenud

Martin Vahter
Foto: Eiko Kink
1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahteri sõnul ehitati halvimad korterid aastatel 2006 – 2007 ning kvaliteet on pärast 2009. aastat iga hooajaga paremaks läinud.

Martin Vahteri kinnitusel on tõsi, et viimase buumi ajal tehti küllalt palju praaki. “Peamiselt sõltus see konkreetsest arendajast ja äriplaanist. Peamised vead oli kiirustamine, oskamatus ning ehitusloa tingimuste eiramine,” rääkis Vahter.

 

Martin Vahteri kinnitusel läks peale 2009. kvaliteet iga aastaga paremaks. “Normid on kümne aastaga palju muutunud. Hakati tähelepanu pöörama sisekliimale ning energiasäästule.”

 

“Nii hea kvaliteediga, kui praegu, polegi varem Eestis ehitatud. Praegu on kinnisvara läinud kallimaks, kuid kasutatakse ka kvaliteetsemaid materjale ja -lahendusi. Näitlikult, kui enne oli laminaatparkett, siis nüüd naturaalpuidust parkett. Mürasummutus ja isolatsioon on korterite vahel parem, energiamärgise saamiseks on kindlad nõuded ja praegu ei anta ehitusluba enam kergekäeliselt,” lisas Vahter.

 

Kinnisvaraeksperdi sõnul võib ka praegu viletsa ehituskvaliteedi otsa sattuda, aga pigem eramute puhul, mida teevad väiksed arendajad ühe-kahe maja kaupa. Võrreldes kümne aasta taguse buumiajaga, kus kinnisvaraarendusega tegelesid muuhulgas ka juhuslikud tegijad, on arenduste turg koondunud rohkem suurte ja pikemaajaliste tegijate kätte. Viimastel on omakorda parem sisemine kvaliteedikontroll ning nende kaup on seetõttu ka usaldusväärsem.

 

“Koduost on veidi sarnane autotööstusele – kui lastakse välja uus mudel, siis paratamatult on neil mõned lastehaigused, mis facelift-mudeliga ära parandatakse. Kõige kindlam on osta korter majja, mida on mitu korda läbi ehitatud. Näiteks kui mõni piirkond on sama projektiga maju täis, siis iga uus on eelmisest läbiproovitum ja natuke parem,” soovitas Vahter.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785