Autor: Eva Kiisler • 19. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väike, nutikas ja uudne Koda

Koda võib olla nii elamu, ateljee, kontor kui ka klassiruum: nutimaja prototüübi loojad soovisid arendada välja maja, mis poleks vaid ventilatsioonitorude, kahhelplaatide, mördi ja silikaatkivide summa, vaid säästlik ja kaasaegne tervik.

Tellija: Kodasema OÜ

Arhitekt: Ülar Mark

Konstruktor: Egon Kivi

Ehitaja: Kodasema OÜ, Kalev Ramjalg, Rudus AS

Betooni tarnija: Rudus AS, Peri AS 

Innovaatilise kontseptsiooniga uudsetest betoon-plast-puit komposiitpaneelidest väikehoone on loodust hoidev: kandev betoonkoorik on vaid 60mm paksune. Esteetilise väljanägemise annab hoonele elav purjetekstuur.

Betoonikonkursil avaldas Koda muljet, kui väike, aga tubli katse lihtsustada eramuehitust ning leida uusi, kaasaegseid ja laialdaselt kätte saadavaid lahendusi eluasemeprobleemidele. Koda näitab, et betoonehitis ei pea tingimata olema suuremahuline ja staatiline, betooni koos teiste materjalidega saab edukalt kasutada ka selliste väikeehitiste puhul. 

Maja välja töötamises osalesid erinevate erialade spetsialistid arhitektist ehitajani, materjaliteadlasest IT-spetsialisistini. Maja prototüüpi tutvustati esmakordselt mullu septembris Tallinna Arhitektuuribiennaalil, kui see oli uudistajate tarbeks üles seatud Kultuurikatla ees.

Tagasihoidliku väljanägemisega nutimaja on ehitatud ja viimistletud nii, et sellesse saaks kohe elama asuda. Koda- majal pole aknaraame, liiste, linke, lüliteid, tapeeti ja palju muud harjumuspärast. Arhitekt Ülar Marki sõnul on Koda täpselt paras eluase pooleteisele inimesele, ehk siis kodu ühele inimesele, kelle juures aeg-ajalt elab keegi veel.

Kuigi hoone tehniline keerukus on osavalt ära peidetud, kasutab Koda kogu majja tuleva energia targalt ära. Näiteks kogutakse päevane üleliigne soojus põranda alla, et seda öises jaheduses taas ruumi lasta. Niisamuti on Koda kuju on selline, et suvine päike ei kuumuta tuba üle, kuid kevad-sügisese päikese kiired pääsevad tuba soojendama.

“Mulle meeldib teha asju, millel on laiem tähendus. Kui vaadata eluasemete olukorda Eestis – või isegi laiemalt Euroopas – siis see on kindlasti selline valdkond. Üks asi on see, et eluasemed on kohutavad energiaröövlid. Selle probleemi lahendamiseks tuuakse tihti ohvriks sisekliima. Ma usun, et saab ka teisiti,” arvab programmeerija taustaga Taavi Jakobson, üks Koda loojatest.

Väikese ökoloogilise jalajäljega

Koda majja ehitatud IT-tarkus võimaldab sellel ümbritsevat tajuda ning sellele vastavalt tegutseda. Näiteks oskab Koda ise toasooja seada vastavalt ilmale ja otsustada, missugust kütte- või jahutusviisi on selleks kõige otstarbekam kasutada. Koda mäletab elaniku eelistusi ja omandab pidevalt uusi teadmisi. Maja loojad aga analüüsivad majalt ja selle elanikult saabuvat tagasisidetning püüavad seda järgmiste majade täiustamiseks kasutada.

Lisaks nutivõimekusele on ka hoone ökoloogiline jalajälg väike, sest see on loodud puhastest ja vastupidavatest materjalidest, mida on lihtne ümber töödelda ja uues rollis kasutusele võtta.

Hoone on lihtsalt püstitatav, lahti võetav ja ümber paigutatav. Maja mõõtmed ja konstruktsioon võimaldavad seda ilma keerulise asjaajamiseta pea kõikjale üles seada. Maja lahtivõtmisele kulub vaid neli tundi, ka püstitamiseks läheb sama palju aega.

Nii saab Koda majadest moodustada näiteks ajutisi külasid tühjalt seisvatele maalappidele ja vajadusel neid ümber kolida. Koda loojad on kõnelenud ka plaanist Tallinna kesklinna püsti panna kahekorruselistest Kodadest koosnev küla. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785