Autor: Mariliis Pinn • 9. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartusse kerkis esindushotell

Nelja superior tärni nõuetele vastav hotell Lydia avas uksed tänavu juuni lõpus.
Foto: Ehitustrust
Tartus Ülikooli tänaval vana fassaadi taga ja Toomemäe nõlvas peidab ennast moodne betoonhoone, milles avas uksed linna esinduslikum hotell Lydia, kirjutas ehituse erileht.

Nõudliku- ja kvaliteeti armastava tellija taktikepi all, muinsuskaitse kõiki soove täita püüdes on ehitajad olematu suurusega platsil osavalt ühendanud mineviku suursugususe, tuleviku tagasihoidliku elegantsiga. Kui jalutada mööda Ülikooli tänavat Raekoja platsi poole, võlub hoone hoolega hoitud ajaloolise fassaadiga, alles lähemale jõudes on näha uus osa. Toomemäe nõlvalt paistab vaid katus, mis on disainitud nii, et sobib hästi Tartu vanalinna katuste vahele. Mäge hoiab hotellile peale kukkumast punastest tellistest moodne pits. Punased tellised on ilmselt valitud, kuna need on kaunitavad mitmeid Toomemäe hooneid.

ASi Ehitustrust juhatuse esimees Kaido Somelari sõnul oli kõige suurem väljakutse algse hoone fassaadi säilitamine, mis sai oma lõpliku kuju koostöös muinsuskaitseametiga. Sellest vähem väljakutseid ei pakkunud tõsiasi, et tuli ehitada mäe sisse. “Igast küljest tahtis midagi kaela vajuda, mis saab veel väljakutsuvam olla,” võttis ta olukorra tabavalt kokku.

Tartu vanalinnas, Raekoja platsi taga, Pirogovi platsi servas ja Toomemäe nõlva ääres asuv hotell rajati arhitektuurikonkursi võidutöö VAHVEL kavandi järgi. Hotellil on viis maapealset ja üks maaalune korrus ja kompaktne sisehoov.Esimesel korrusel paiknevad avalikud hotelli fuajee ning garaa? ning sellega liituvad tehnilised pinnad. Teisel korrusel paikneb restoran ning konverentsiruumid. Hoone esimeselt korruselt teisele viib avar trepp, mis loob sujuva ühenduse avaliku tsooni kahe tasandi vahel. Kolmandal, neljandal ja viiendal korrusel on hotellitoad. Keldrikorrusel on spa, hoolitsuste ala ning tehnilised ruumid.Uue hotelli ehitustöid alustati 2015. aasta kevadel. Hoone arhitektid on OÜ Allianss Arhitektid Tarmo Teedumäe, Paco Ulman, Tõnis Savi ja Indrek Tiigi. Sisekujunduse autor on sisearhitektuuribüroo ArtAku OÜ eesotsas Kaire Kemp-Ti?leriga ning ehitas AS Ehitustrust.Hotell Lydia on nelja superior'i tärni nõuetele vastav hotell. Samas kohas varem paiknenud hoones on elanud aastatel 1865-1868 Johann Voldemar Jannsen ja Lydia Koidula ning sel ajal anti seal välja ka Eesti Postimeest. Hotelli ehitusmaksumuseks kujunes kaheksa miljonit eurot.Hotellis on 70 tuba, mitmesuguseid sauna- ja lõõgastusvõimalusi pakkuv spaa, spordiklubi, restoran Hõlm ja tipptasemel heli-, valgus- ja videolahendustega sündmuskeskus. 

Säilitada nii palju kui võimalik

Muinsuskaitise soov oli säilitada nii palju, kui võimalik – fassaad, aknalauad, ahjud, trepid. Seda sai ka tehtud. Nii on hoone nn ajaloolises osas kõikvõimalikud detailid hoole ja armastusega säilitatud, taastatud ja taas kasutusse võetud. Säilitatud on ka vana hooneosa kelder.

Eriti keeruline oli säilitada fassaadi, mis aja-, välis- ja füüsikategurite tõttu oli kaotamas oma esialgset struktuurset koospüsivust. Seetõttu tuli müür korralikult metallsõrestikuga toetada. “Algselt oli plaan tugiraam rajada hoone sisse, kuid leidsime lahenduse, kus tugipostid jäid tänavale,” selgitab Somelar. See aitas lahendada järgmist väljakutset. Nimelt oli krunt mäe ja tänava vahel kitsas, ehitajad pidid mahutama kõik vajaliku sajakonna ruutmeetri suurusele tänavajupile. Ajutiselt kaotati Ülikooli tänaval hoone ees parkimiskohad, kuid tänav jäi liikluseks avatud. “Tänaval viibijate õhutus on ülitähtis,” toob Somelar välja, et sooviti välistada iga võimalus, kui vanast fassaadist tööde käigus peaks mõni detail alla kukkudes kedagi vigastama. Õnneks kõik laabus ja midagi alla ei kukkunud. “Korrakski ei tulnud pähe, et müür võiks laguneda, sest toestus oli ülivõimas,” kiidab ta konstruktorite tööd. Luksuslik hooneKa hoone siseviimistlus on luksuslik ja kliendikeskne. “Kui tihti üritatakse optimeerida ja võtta pinnalt maksimu, siis Ülikooli 14 hoones on tehtud kõik nii, et kliendil oleks mugav,” kinnitab Somelar. Luksust lisavad kallid viimistlusmaterjalid. “Tellijal olid ülikõrged nõudmised nii arhitektile, projekteerijale, kui ka ehitajale. Selle eeldus oli omakorda ülihea kontseptsiooni loomin,” toob Somelar välja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785