Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 1. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järelevalve: Rae Kivitehasel tuleb praakkive ostnuid tevitada

Müüriplokk Magna 140 mix
Foto: Rae Kivitehas
Seoses ehitusettevõtjate kaebustega Rae Kivitehase toodetavate Magna sarja betoonmüürikivide kohta viis Tehnilise Järelevalve Amet läbi turujärelevalvemenetluse, et kontrollida toodete nõuetele vastavust. Amet kohustab tootjat tegema erinevaid toiminguid puuduste kõrvaldamiseks ja võimalike ohtude ennetamiseks.

Arvestades menetluse tulemusi ning toodete laia levikut tegi Tehnilise järelevalve Amet Rae Kivitehas OÜ-le ettekirjutuse, millega kohustab selgitama välja kõnealusel perioodil toodetud müürikive ostnud isikud ja/või ehitised, kus neid on kasutatud või kavandatakse kasutada, samuti korraldama sellega seotud riskide hindamise ning vajadusel ehitiste kandekonstruktsioonide kontrollarvutused. Täiendava abinõuna vajadusel teavitama laiemalt kõiki edasimüüjaid ja ka isikuid, kes on ostnud kõnealusel perioodil toodetud Magna sarja müürikive, et nad saaksid teha vajalikud survetugevuse arvutused või pöörduda selleks Rae Kivitehase poole, et kindlustada hoonete stabiilsus.Senise menetluse käigus on Rae Kivitehas juba teavitanud nii palju kui võimalik kõnealuseid müürikive ostnud ettevõtteid ja need nõuetele vastavate vastu välja vahetanud ning jätkab ettekirjutuse täitmist. Lisaks on tootja oluliselt tõhustanud oma tootmisohjet ja võtnud kasutusele mitmeid meetmeid edaspidise toodangu nõuetele vastavuse tagamiseks.  

Senise menetluse raames on tehtud hulgaliselt katsetusi müürikivide survetugevuse ja muude toimivusomaduste välja selgitamiseks, kontrollitud tootja tegevust ning tellitud ekspertarvamus müürikivide alatugevuse mõjust ehitise konstruktsioonide kandevõimele.

Menetluse tulemused näitavad, et Rae Kivitehase poolt tänavu jaanuaris kuni aprillis turule lastud Magna sarja müürikivide hulgas on olnud nõuetele mittevastavaid tooteid ning TJA kohustab tootjat tegema erinevaid toiminguid puuduste kõrvaldamiseks ja võimalike ohtude ennetamiseks, teatas amet.

TJA on Rae Kivitehase poolt toodetavate ja turule lastavate Magna sarja betoonmüürikivide nõuetele vastavuse kontrollimiseks korraldanud proovivõtte nii tootja juures kui ka kauplustes. Proove võeti kaheksast erinevast partiist ja sealhulgas kolmest erinevast tootemudelist. Võetud proovide survetugevuse katsetamisel akrediteeritud laboris on tuvastatud neljast erinevast partiist võetud toodete nõuetele mittevastavus ja neljast erinevast partiist võetud toodete nõuetele vastavus. Nõuetele mittevastavus seisnes enamikel juhtuted vaid üksikute katsekivide survetugevuse kõikumises lubatust suuremas ulatuses.

Kuivõrd Magna sarja müürikivid on mõeldud kasutamiseks ka kandvates seintes ning neid kasutatakse mitte ainult eramute, vaid ka enamkoormatud konstruktsioonides suurte avalike hoonete (nt kortermajad, kaubanduskeskused, koolimajad jne) ehitamisel, siis on ehitiste mehaanilise stabiilsuse ja ohutuse seisukohast äärmiselt oluline, et müürikivide tegelikud omadused vastaksid deklareeritule.

TJA võttis ka TTÜ emeriitprofessor Karl Õigerilt ekspertarvamuse tootmisel tekkinud üksikute müürikivide alatugevuse mõjust ehitiste seinakonstruktsioonide kandevõimele. Selle arvamuse kohaselt ei vähene üldjuhul oluliselt üksikute alatugevusega plokkidega massiivseinte kandevõime juhul, kui tegemist on monoliitseinaga ja plokkide õõnsused on nõuetekohaselt täidetud. Küll aga rõhutab ekspert, et iga üksikjuhtu tuleb siiski eraldi hinnata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785