Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauschmidt valmistas Eesti esimese söepuidust fassaadi

Foto: Bauschmidt
Bauschmidt valmistas Tallinnas asuvale kortermajale Yakisugi tehnikas söestatud puidust fassaadi. Jaapanist pärinev tehnika annab puidule uudse ja omapärase välimuse, aga ka vastupidavuse.

Yakisugi tehnika Eestisse tooja ja populariseerija, Eesti Puitmajaliidu ja arhitektuuribüroo TEMPT juhatuse liige Mihkel Urmet kinnitas, et eestlase jaoks tavapäratu tehnika sobib väga hästi meie keskkonda, kirjutas Puitmajaliit.

"Must soliidne välimus sulab kokku Eesti loodusega ja jätab hooned väärika välimusega. Kuid asi pole vaid välimuses -- jaapanlased leiutasid tehnika puht praktilistel eesmärkidel, et puit ei mädaneks ja peaks vastu kõigile ilmadele. Kahjurid ei tunne süsiniku vastu huvi ning praktiliselt on võimalik tekitada igaveselt kestev puit,“ sõnas Urmet.

Yakisugi ehk Shou-Sugi-Ban on juba sajandeid vana Jaapani puidu pinna söestamise tehnika, arvatavasti on see maailma vanim puidu kaitsmise viis. Jaapanis kasutatakse yakisugi tegemiseks põhiliselt seedripuidust laudu, Eestis lehist, kuuske või mändi. 

Yakisugi tehnikas viimistletud laudu kasutatakse peamiselt hoonete fassaadidel. Traditsiooniliselt on Eestis söestatud puitu puidust aiapostid jm maapinnaga kokku puutuvad puitkonstruktsioonide rajamisel, et takistada mädanemist ja seente ning puidukahjurite levikut. Yakisugi on kogunud populaarsust Jaapanis, USA-s ja Euroopas, sest arhitektid-disainerid on selle naturaalse tehnika taasavastanud.

 „Koostöös Puitmajaklastriga kutsusime eelmisel aastal Eestisse külla Jaapani ühe omapäraseima arhitekti ja professori,elava legendi Terunobu Fujimori. Temaga koos viisime läbi yakisugi tehnika töötoa ja loengud selle omapärase puidu viimistlemise tehnika tundma õppimiseks,“ valgustas Urmet omapärase stiili kodumaale toomist.

Urmet lisas: „Hea meel on näha, et eelmisel aastal korraldatud seminar on saanud nüüd omapärase ja kvaliteetse tulemi, mis oma erilisusega jääb kindlasti linnapildis silma ning lisab erakordse puidukasutusega tugeva väärtuse kohalikku elukeskkonda.“

Arhitektuuribüroo TEMPT töötas pärast Nordic Houses KT-ga peetud seminari välja ka tehasemaja yakisugi kontseptsiooni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785