Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 24. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

YIT ehitusdirektor käib naabritega kallasraja pärast kohut

Toomas Rapp
Foto: Raul Mee
YIT ehitusdirektor Toomas Rapp valmistab Sauga vallavalitsusele muret, sest erateede omanikuna on tal võim teid kasutava 80 majapidamise üle. Naabritevahelisi erimeelsusi lahendab kohus juba seitsmendat aastat, kirjutab Pärnu Postimees.

Sauga valla Uuemetsa elurajoonis elav Rapp vaidleb naaberkruntide omanikega selle üle, kas jõeäärsed krundid peaks olema avatud igaühele. Rapp koos kümnete naabritega leiab, et rannaalad peaksid olema avalikud, ka valla seisukoha järgi võiksid need avalikud olla. Maaomanike silmis praegu nende hoovid avalikud pole.

Ajalehe andmeil on Toomas Rapp ostnud vaidluse käigus suure osa küla tänavatest endale, makstes nende eestligikaudu 100 000 krooni ehk umbes 6400 eurot. Tehing andis talle potentsiaalse võimu kogu rajooni üle.

“Oma aiaväravast ma edasi minna ei tohi, sest minul pole asja Rapile kuuluvale maale – tee peale – ja küla vahel samuti liikuda ei tohi,” kirjeldab naaber Eda Erissaar Riigikohtu kehtestatud servituuti. Samuti tuleb tal lammutada  1,7 meetri jagu krundilt välja tee äärde rajatud müür.

Olukorda lahendada püüdes on Sauga vald teinud külateede ostmiseks mitu pakkumist, mis ulatusid üle 25 000 euro, kuid Rapp ei olnud nõus. Vald on üritanud ka teed kohtu kaudu sundvõõrandada, kuid ringkonnakohtunikud leidsid, et selleks pole vallal õigust.

"Oli karta, et nende (naabrite, toim.) peas liigub suletud rajooni tekitamise idee, mis oli mulle ja paljudele teistele elanikele vastuvõetamatu. Seetõttu võtsin tee kinnistu enda kontrolli alla," kommenteeris Rapp Pärnu Postimehele.

"Olen korduvalt pakkunud tänavate üleandmist vallale, kuid soovinud, et tagataks kallasraja avalikud juurdepääsud (sh juriidiliselt). Elurajooni loomisel kavandati, et kogu Ranna kinnistu ala jääb avalikku kasutusse. Praegu soovime kasutada lihtsalt kallasrada ja tahame rannaalale selleks planeeritud kohtadest juurde pääseda."

"Kohtusse minek oli põhimõtteline. Kui Ranna kinnistu omanikud arvavad, et eraomandit tuleb igal võimalusel maksimeerida, peaks selline lähenemine kehtima neil puhkudel, kui nad võõrast maad hõivata soovivad," rääkis Rapp.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785