Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven rajab Laagrisse ja Loole uued katlamajad

Adven Eesti Rakvere koostootmisjaam.
Foto: Adven Eesti
Keskkonnainvesteeringute Keskus kiitis heaks Adven Eesti toetustaotlused Laagrisse ja Loole uute, hakkepuidul toimivate kaugküttekatlamajade rajamiseks. Kaasaegsed soojuskeskused kerkivad mõlemasse piirkonda 2017. aastal.

Kokku investeerib Adven Eesti Loole ja Laagrisse 2,2 miljonit eurot, millest ligi poole katab Keskkonnainvesteeringute Keskus soojusmajanduse arengukavade elluviimiseks loodud toetusskeemist. Adven Eesti juhatuse esimehe Urmo Heinami sõnul oli tegu kauaoodatud otsusega. “Toetusskeemi loomine võttis KIKil oodatust rohkem aega, ent nüüdseks on viimased takistused neis piirkondades soojusmajanduse arengukava elluviimiseks teelt kõrvaldatud,” rääkis Heinam.

Adveni soojamajanduse projektidele määratud toetuste kogusumma on seekordse taotlusvooru suurim.  “Enam kui miljoni eurose toetuse saamine annab meile veelgi kindlust, et uute biomassil toimivate energiakeskuste rajamine pole mõistlik mitte ainult majanduslikest ja keskkonnasäästlikest aspektidest vaid vastab ka meie riiklikule nägemusele soojusmajanduse arendamisest,” lisas Heinam. Aastaks 2020 plaanib Adven Eesti viia kodumaisele biomassile üle kõik oma 14 kaugküttepiirkonda.

Heinami sõnul oli Laagri esimene piirkond, kus tänu omavalitsuse kiirele tegutsemisele arengukava valmis sai. “Adveni ja Saue vallavalitsuse heas koostöös sai arengukava õigeaegselt valmis, et KIKi teotusmeetmest toetust taotleda. Tänu ladusale koostööle saavad Laagri elanikud loodetavasti juba järgmisel aastal osa märksa soodsamast soojuse hinnast,” rääkis Heinam. Hetkel kasutatakse nii Laagris kui ka Lool soojuse tootmiseks biomassist märksa muutlikuma hinnaga maagaasi.

Heinami sõnul on nüüd nii Loole kui Laagrisse katlamajade rajamiseks käimas projekteerimis- ja ehitushanked, millele oodatakse pakkumisi augusti teises pooles. “Meie eesmärk on, et katlamajad valmiksid juba 2017. aasta kolmandas kvartalis. Kuigi investeering on mahukas, aitab uue energiakompleksi rajamine saavutada olulise hinnavõidu. Näiteks maksis maagaasist toodetav soojus eelmisel aastal tipphetkel kohati üle 80 euro MWh kohta, samal ajal kui puiduhakke-soojuse hind on ka lähiaastatel ilmselt kümneid eurosid odavam,” selgitas Heinam.

Adven Eesti kinnitas hiljuti investeerimiskava aastateks 2017-2020. Investeerimiskava raames viiakse biomassile üle kolmteist ettevõtte kaugküttepiirkonda ning korrastatakse kaugküttevõrkusid.

Keskkonnainvesteeringute Keskus toetab Laagri ja Loo katlamajade puiduhakkele üleviimist Euroopa Liidu 2014-2020 ühtekuuluvusfondi toetusskeemist “Efektiivne soojusenergia tootmine ja ülekanne”.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785