Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata pilte! Paksu Margareeta ideekonkursi pani kinni KOKO

Foto: KOKO
Eesti Meremuuseumi väljakuulutatud ideekonkursil pakkus žürii hinnangul parima nägemuse arhitektuuribüroo KOKO arhitektid, kelle kavand „Laine“ võetakse aluseks Paksu Margareeta ümberehitamisel kaasaegseks muuseum-külastuskeskuseks.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul paistis kavand silma terviklike ja lennukate ideedega, mis loovad muuseumile lisaväärtust, säilitades modernsete lahenduste keskel väärika Paksu Margareeta torni ajaloolise näo.

„Võidutöö keskseks visuaalseks motiiviks on kurv ja laine. Mullu Kadriorust välja kaevatud 700 aastase koge eksponeerimiseks loodav saal saab olema vormilt kui merelaine. Siseruumis annab võlvidega ruum nurkadeta pinna, mis sobib lõpmatu pinna – tähistaevas, kaardid või ka räägitav lugu – projektsiooniks. Ideekavandisse kuuluvad ka ümber torni asetsevad periskoobid ja kaamerad, mille abil saab kogeda merekultuuri interaktiivsete vahenditega,“ tutvustas Dresen võiduideed.

Meremuuseumi direktori sõnul alustab Eesti Meremuuseumi meeskond esimesel võimalusel koostööd kavandi esitanud arhitektidega, et viia sisse vajalikud täpsustused, töötada välja muuseum-külastuskeskuse detailne kontseptsiooni ja arvestada orienteeruv maksumus.

Ehitustöödeni kahe aasta jooksul

Kavandi põhjal saab muuseumi külastajatele avatud ruumi pindala olema tänasest ca 800 m² umbes kaks korda suurem ehk ligikaudu 2000 m². Lisaks muutub Paksu Margareeta ekspositsioon ligipääsetavaks ka liikumispuudega inimestele.

Juunis lõppenud ideekonkursile laekus neli kavandit. 

Žüriisse kuulusid lisaks Meremuuseumi direktorile ja sisuvaldkonna ekspertidele ka arhitekt Mari Hunt, sisearhitekt Janno Roos, Mirjam Rääbis kultuuriministeeriumist ja Ott Sarapuu EASist.

Ideekonkursi võidutöö põhjal kujuneb nägemus Paksu Margareeta tulevasest ruumilahendusest ning kogu Suure Rannavärava kompleksi kuuluvate hoonete, katuseterrassi ja sisehoovi paremaks ühendamiseks ja külastajatele eksponeerimiseks. Meremuuseum loodab ehitustöödeni jõuda lähima kahe aasta jooksul ning avada ümberehitatud Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskus aastal 2020.

Paks Margareeta on üks osa Suure Rannavärava kaitserajatisest, mis kuulus keskaegset Tallinna ümbritsenud müüride ja tornide süsteemi. Nüüdseks pea 500 aastat vana torn pidi kaitsma linna ja sadamat, samas linnaväravana jätma võimsa mulje ka mere poolt tulijatele. Lisaks kaitsefunktsioonile on Paksu Margareeta torn täitnud hilisematel sajanditel ka lao ja vangla funktsiooni. Alates 1961. aastast on Suure Rannavärava kompleksi lugu seotud Eesti Meremuuseumiga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785