Autor: Eva Kiisler • 27. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellisehitiste konkursil püstitati uus osalusrekord

Teise peaauhinna võitja, hoone nimega 1014.
Foto: Wienerberger
Tänavu kuulutati rekordarvu osalejate seast Wienerberger Brick Awardi ülemaailmse arhitektuurikonkursi võitjateks kaks väga eriilmelist ehitist: südalinna kitsale krundisiilule rajatud kodu ja tänu erakordselt paksudele seintele äärmiselt energiasäästlik kontorihoone.

Konkursil otsitakse uuenduslikke tellisehitisi, mis demonstreeriks savitoodete eripära ja mitmekülgsust seinte, fassaadide, katuste ja sillutiste ehitamisel. Wienerbergeri toodete kasutamine ei ole 2004. aastast korraldataval konkursil osalemisel määrav. Telliseauhind antakse välja viies kategoorias, mis võivad olenevalt päevakajalistest teemadest muutuda. 2016. aastal jagati auhindu järgmistes kategooriates: elamispind, avalik kasutus, taaskasutus, linnapildi täiendus ja erilahendus. Kaks kategooriaauhinna võitnud projekti viiest saavad ka peaauhinnad. 

Tänavu said lisaks ajakirjanikele ja arhitektuurikriitikutele esmakordselt projekte konkursile saata ka arhitektid ise. Püstitati uus osalemisrekord: kokku esitati konkursile üle 600 projekti 55 riigist.

"Sel aastal laekunud projektide kvaliteet ja rahvusvahelisus avaldab muljet. Tööd näitavad, kuidas kohandatud struktuure kasutades võivad tulemuseks olla ainulaadsed ja tulevikku vaatavad projektid – isegi ekstreemsetes kliima- ja ruumitingimustes. Uuenduslikud võiduprojektid rõhutavad tellise paljusid kasutusviise ehitusmaterjalina,“ kommenteeris Wienerberger AG tegevjuht Heino Scheuch.

Eelžüriil oli üsna raske esitatud projektide nimekirja vähendada viiekümnele nominatsioonile, et neli rahvusvaheliselt tunnustatud arhitekti saaksid valida võitjad. Žürii Lõplikku hindamisnimekirja pääses 50 projekti 24 riigist, mille hulka valiti ka Kavakava arhitektuuribüroo Tartu Ülikooli Narva Kolledž – auhinda see paraku siiski ei pälvinud. Žüriisse kuulusid seekord Laura Andreini (Itaalia), Alfred Munkenbeck (Suurbritannia), Matija Bevk (Sloveenia) ja Johan Anrys (Belgia). Auhindadena jagati viies kategoorias välja kokku 31 500 eurot, mis anti üle 19. mail Viinis Radiokultushausis.

Arhitekt: baumschlager eberle, Austria

Asukoht: Lustenau, Austria

Ehitusaeg: 02.2012 -- 04.2013

Otstarve: kontorihoone

Kasulik pind: 2421 ruutmeetrit

Kasutatud tellised: saviplokid

Peaauhind: kontorihoone säästlike vahenditega

Austrias Lustenaus asuv kontorihoone 2226 annab tunnistust, et energiakulu on võimalik vähendada ka hoones hulgaliselt tehnoloogiat rakendamata. Kuigi hooned muutuvad üha energiatõhusamateks, kulub nende kasutamisel üha enam raha erinevatele kütte- ja jahutussüsteemide käigushoidmisele.

Arhitekt Dietmar Eberle rakendas hoone energialahenduses kreedot „Tagasi juurte juurde!“. Kogu hoone toimib ilma ventilatsiooni, konditsioneeri ja küttesüsteemita. Ainukeseks energiaallikaks on inimestest, arvutitest ja valgustitest eralduv jääksoojus. Hoone nimi viitab seal aastaringselt valitsevale sisetemperatuurile 22 kuni 26 °C. See on võimalik tänu 76 cm paksustele tellisseintele, mis aitavad soojust salvestada ja hoones hoida. Majas mõõdavad siseõhu kvaliteeti sensorid, sügaval asetsevad aknaavad aitavad suveperioodil akendest sisse tungiva soojuse hulka vähendada. Revolutsiooniline lähenemine märgiti ära ka erilahenduse kategoorias.

Arhitekt: Harquitectes, Hispaania

Asukoht: Barcelona, Hispaania

Ehitusaeg: 10.2011 -- 03.2014

Otstarve: kodu ja külalistemaja

Kasulik pind: 673 ruutmeetrit

Kasutatud tellised: saviplokid, fassaadi- ja sillutustellised 

Peaauhind: kodumaja kitsal linnaribal

Teise peaauhinna võitja, hoone nimega 1014 on hea näide ajaloolistes linnades “üle jäänud” linnaruumi kasutamisest. Barcelonas Granollersi ajaloolisse kesklinna ehitatud hoone asub äärmiselt pikal ja kitsal krundil, mille laius oli ainult 6,5 meetrit. Lähtudes kliendi soovist jagada maja kaheks eraldiseisvaks tsooniks, lõi Hispaania arhitektuuribüroo Harquitects mitu erinevat sise- ja väliskujundust: privaatse kodu, külalistemaja, terrassid ja aatriumid. Telliseid on kasutatud ühtaegu nii traditsioonilises kui modernses võtmes. Lisaks peaauhinnale võitis see projekt auhinna ka linnapildi uuenduse kategoorias.

Tellistega taaskasutusest sipelgapesani

Eriauhind: Cluster House

Eriauhind läks arhitektide duole Duplex Architekten Šveitsist Zürichis asuva nn. Kobarmaja eest. Tegu on kontseptuaalse elusasemga, kus elanikud peavad loobuma teatud mugavustest, näiteks oma parkimiskohast, kuid vastutasuks pakutakse neile mitmeid teenuseid, nagu auto jagamine, ühiskasutatavad köögid, kasvuhooned ja hotellitoad külalistele.

Võitja taaskasutuse kategoorias: Marilia projekt

Taaskasutuse kategooria võitjaks tuli stuudio SuperLimao poolt loodud Marilia projekt Sao Paulos Brasiilias. 1915. aastast pärinev Rua Marilia hoone on üks viimaseid ajaloolisi tellisehitisi seal piirkonnas. Selle asemel, et minna majanduslikult kergemat võimalikku teed ja maja maha lammutada, otsustati see korda teha.

Võitja avaliku kasutuse kategoorias: AZ Groeninge

Belgias asuva AZ Groeninge tervisekeskuse auditoorium võitis avaliku kasutuse kategoorias. Kui peahoonet iseloomustab traditsiooniline kujundus, siis uuele auditooriumile kavandati kontrastne struktuurne kate: tundub nagu see vajuks künklikul maa-alal, nii et üks külg ulatub üle serva. Kumerat fassaadi katavad rohmakad tellised, mis asetati vertikaalselt, et rõhutada hoone paela meenutavat looget. Eemalt vaadates näib fassaad kui pikselkujutis; alles lähemale tulles on näha üksikute telliste vormi.

Võitja elamispinna kategoorias: Termitary House

Elamispinna kategoorias võitnud Vietnamist pärit projekti inspireerisid sipelgad. Nimi Termitary House (Sipelgapesa) annab edasi hoone kujundust, mis sarnaneb sipelgapesa ehitusplaaniga, kus kõik koridorid, galeriid ja ruumid koonduvad ühte kesksesse pearuumi. Astudes julgelt vastu troopilisele mussoonkliimale, otsustasid arhitektid büroost Tropical Space ehitada kogu maja tellistest. Hoone võiks olla troopilistesse piirkondadesse ehitatavate odavate eluasemete prototüüp.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785