26. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide eksport kiratseb

AS Aeroc Jämerä ekspordib üle poole oma toodangust.
Foto: Raul Mee
Tänavu esimeses kvartalis kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive võrreldes eelmise aastaga veidi enam kui 3% , kuid toodangut eksporditi vähem kui mullu.

2016. aasta I kvartal, miljonit eurot

1. Krimelte OÜ 15,3

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted 5,8

3. AS ETS NORD 5,8

4. AS E-Betoonelement 4,9

5. AS TMB 4,3

6. AS Lasbet Tootmine 4,2

7. AS Metus-Est 3,6

8. OÜ T-Tammer 3,6

9. AS Pipelife Eesti 3,4

10. AS Viking Window 2,8

11. AS Talot 2,4

12. AS Nordkalk 2,4

13. AS Muuga Betoonelement 2,4

14. AS Rudus 2,3

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive oli esimeses kvartalis 81 miljonit eurot.

Väike kasv sai teoks peamiselt siseturu arvel. Jätkuvalt paistavad hea tulemusega silma raudbetoonelementide tootjad, kelle müük on kasvanud nii Eestis kui välismaal.

Teistest enam on kasvanud raudbetoonelementide kõrval seinamaterjalide ja akende-uste müük.

Positiivsel tulemuste poolel on ka soojustusmaterjalide ja betoonisegude müük, kuid killustiku ja kuivsegude müük jääb eelmise aasta esimese kvartali tulemustele alla.

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on jätkuvalt vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ. 

2016. aasta esimese kolme kuu jooksul eksporditi toodangut 31,1 miljoni euro eest, see on 0,7 miljoni võrra vähem kui eelmisel aastal.

Suurema osa oma toodangust ekspordivad ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD, avatäidete tootjad AS Metus-Est, OÜ T-Tammer ja AS Saajos ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast. Heade eksporditulemustega tõusevad esile betoonelementide valmistajad AS TMB, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement ja AS E-Betoonelement.

Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Viking Window, Malmerk Fassaadid ja AS Saku Metall Uksetehas ning seinamaterjalide tootjad AS Aeroc Jämerä ja VKG Plokk OÜ.

 

 

Autor: Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785